5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Uskoro kreće gradnja brze ceste Lašva – Nević Polje

Predstavnici kompanije “Autoceste FBiH” sutra će u Mostaru potpisati ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, od Poslovne zone Vitez do Nević Polja, saznaje “Avaz”.

Ugovor za početak radova, na koje se čeka više od 15 godina, potpisat će Elmedin Voloder, direktor “Autocesta FBiH”, i Mario Bevanda, predstavnik firme “Hering” Široki Brijeg.

Dvije petlje
Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74,9 miliona KM, s uračunatim PDV-om, a rok za završetak izgradnje je 20 mjeseci.

Izgradnja dijela brze ceste Lašva – Nević Polje, gdje su predviđene i petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone i Nević Polje, finansira se namjenskim sredstvima iz budžeta Vlade FBiH.

– Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva – Travnik – Jajce počinje zahvaljujući političkoj odluci, stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduvjetima koji nisu postojali tokom prethodnih 15 godina te upornosti i odlučnosti nove Uprave “Autocesta” da se ubrzaju svi procesi koji će dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele FBiH – rečeno je za „Avaz“ iz „Autocesta FBiH“.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

Skratiti putovanje
Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno poboljšati kvalitet života bh. građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšati sigurnost svih učesnika u prometu, s obzirom na to da se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u BiH.

Dužina sekcije ceste Lašva – Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

Ukupno pet dionica
Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević Polje.

avaz.ba

Popularni članci