5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Upozorenje WHO: Budite spremni za slučaj nove epidemije

Direktor WHO upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mjere na suzbijanju pandemije, da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije kovida 19. 

Tedros Adanom Gebrejesus je na virtuelnom sastanku sa ministrima zdravlja zemalja članica G20 u nedjelju, izjavio da ga ohrabruje činjenica da nekoliko članica počinje da planira kako da ublaži socijalne restrikcije zbog pandemije.

Međutim, on je ukazao da je ključno da mjere na ublažavanju tih restrikcija budu sprovedene po fazama. Ukidanje restriktivnih mjera, kako je dodao, ne znači kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, “već jedino početak sljedeće faze”.

– Od vitalnog značaja je da u toj sljedećoj fazi zemlje edukuju, angažuju i ojačaju svoje ljude kako bi preventivno spriječili i brzo odgovorili na bilo kakvu novu pojavu (virusa). Da obezbijede da imaju kapacitete da testiraju, izoluju i vode brigu o svakom slučaju i da prate svaki kontakt i da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi imaju kapacitet da se izbore sa svakim porastom broja slučajeva – kazao je Tedros.

Direktor WHO je izrazio i zabrinutost zbog jačanja pandemije koronavirusa u siromašnim zemljama, kojima nedostaju resursi za borbu sa velikim brojem pozitivnih slučajeva.

Popularni članci