-4 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 24 Januara, 2022

U Sarajevu održani protesti ispred Ambasade Srbije


Ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu održani su mirni protesti pod nazivom “Buđenje građana”, a organizatori su poručili da žele upozoriti na, kako su kazali, političku agresiju koja dolazi iz Srbije.

Sejfudin Tokić iz Bošnjačkog pokreta kazao je kako bh. patriote neće dopustiti dalju srbizaciju i pravoslavizaciju na teritoriju RS-a.

“Aktualna vlast nije sposobna ili neće zaštiti nesrpsko stanovništvo. Mi to nećemo dopustiti. Mogu postojati dva entiteta, ali ne može genocidna RS, koja je nastala na genocidu i mora biti ukinuta”, izjavio je on.

Alija Redžić iz Zenice, predsjednik Organizacije dobitnika najvećih ratnih priznanja, želio je podsjetiti ambasadora Srbije šta je rekao Radovan Karadžić 1992. godine u Skupštini.

“Isti ti 9. janura ruše ustavni poredak SRBiH, a tek 1. marta se održava referendum u kojem su građani kazali kakvu državu žele. Tek kasnije nastupaju barikade i sve što je nastupilo. Kad smo htjeli državu osloboditi od fašizma dali su nam Dejton s dva entiteta i deset kantona. I mi Bošnjaci kojima najmanje odgovara Dejton jer smo većina, smo ga prvi prihvatili da se više ne gine”, izjavio je.

Redžić kaže kako im to nije dovoljno, ali poručuje ambasadi i predsjedniku Aleksandru Vučiću da neće nikad, ali baš nikada pokoriti BiH.

“Pozivamo ih da živimo kao građani. Ako misle pokoriti BiH neće, ima sinova. Imam danas dva sina, uložit ću ih oba i sebe trećeg. Nismo za rat, ali ako bude trebalo, branit ćemo se”, zaključio je on.

Protest je protekao mirno, a okončan je oko 12:45 sati.

popularno

Novotravničanin Nevzudin Brljak predsjednik povjereništva Stranke za BiH SBK

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu imenovalo je prije par dana Radnu grupu za Srednjobosanski kanton. Na konstitutirajućoj...

Spremite se za debele minuse u BiH početkom sedmice

U Bosni i Hercegovini su se temperature već poprilično spustile, a početkom naredne sedmice možemo očekivati i debele minuse. U gradovima i...

Poznat datum početka drugog polugodišta u školama

Redovna nastava u drugom polugodištu za učenike osnovnih i srednjih škola počinje 25.1.2022. godine (utorak), po istom modelu i rasporedu časova kao...

Futsaleri BiH danas protiv moćne Španije počinju historijski nastup na EP-u

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine današnjom utakmicom protiv Španije od 17:30 počet će debitantski nastup na Evropskom prvenstvu u Nizozemskoj, prvom velikom...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!