5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

U Novom Travniku i Trenici obilježen Svjetski dan hidžaba

Unazad nekoliko godina, 1. februar se u svijetu obilježava kao svjetski dan hidžaba kao znak podrške i promocije prava pokrivenih žena, te otklanjanje predrasuda i stereotipa drugih prema hidžabu.

 Ove godine, i naš grad je obilježio ovaj dan. Centralna manifestacija se održala u Islamskom centru u Novom Travniku, a na Trenici su mektebske djeca kroz radionicu i kreativni rad obilježila taj dan i tako dala doprinos u obilježavanju ovoga dana.

U Novom Travniku, 31. januara poslije jacija-namaza u Islamskom kulturnom centru Novi Travnik, održano je Večer Kur’ana za žene. U programu su učestvovale predstavnice halki Kur’ana iz 11 džemata, koje su učenjem određenih ajeta iz Allahove Knjige, na najljepši način predstavile svoje džemate. Prigodno predavanje je održala hfz. mr. Nermina Čakić.

U džematu Trenica, mektebska djeca (mlađi uzrast) su u subotu obilježila Svjetski dan hidžaba radionicom i predavanjem na temu Žena u islamu. Radionicu i predavanje je održao imam Mr. Nermin ef. Čakić.Dječica su kazala kako im je njihova mati glavni uzor u životu, te uživala u kreativnog dijelu programa.

Ovim manifestacijama, Novi Travnik se pridružio gradovima širom svijeta koji obilježavaju ovaj dan.

Svjetski dan hidžaba

Popularni članci