5.8 C
New York
Wednesday, February 21, 2024

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

U Mostaru pokrenuta Historija TV, prvi domaći kanal koji se u cijelosti bavi historijom BiH

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara pokrenuo je TV kanal pod imenom Historija TV, kako navode, s ciljem da se sačuva sjećanje na najvažnije ljude i teška vremena kroz koje je prošla država Bosna i Hercegovina.

Kako je naznačeno na internet stranici nove TV kuće ona će se posebno bazirati na periodu od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, s posebnim aspektom na posljednju agresiju na BiH, zločine, presude Haškog tribunala, a sve s ciljem da istina o stradanju naše države bude nezaboravno svjedočanstvo i opomena, ali i na ponos budućim generacijama ove zemlje.

“Historija TV je prvi domaći TV kanal koji se u cijelosti bavi historijom Bosne i Hercegovine, najznačajnijim historijskim događajima i dešavanjima, bilježi svaki značajan datum iz historije, od prvog spominjanja Bosne do perioda obnove njene državnosti i odbrane u posljednjoj agresiji na BiH”, stoji u pozdravnom pismu koje potpisuje direktor Centra za mir Safet Oručević.

On kaže kako će u prvoj godini rada ova nova TV kuća skupljati video građu i arhivske materijale te ih emitirati u za to prilagođenim tv rubrikama poput Kamera pamti, Dokument vremena, Minute historije, Na današnji dan…

“U okviru projekta pokrećemo veliki serijal ‘Svjedoci vremena’ gdje ćemo u dužim video razgovorima sačuvati svjedočenja direktnih aktera odbrane BiH iz vojnog, političkog i vjerskog života, brojnih javnih ličnosti i građana. Pored svjedočenja živih aktera najtežeg vremena odbrane BiH, čuvamo sjećanje i na one koji već odavno nisu među živima. Projekat TV Historija je već prezentiran značajnom broju javnih ličnosti iz svih aspekata društvenog života u BiH, brojnim bh. intelektualacima i historičarima koji sa nam dali podršku, savjete i koji će dati svoj doprinos te neki biti i naši aktivni saradnici”, napisao je Oručević.

Kako su nam kazali Historija TV je još u fazi pripreme i pregovorima s kablovskim operaterima oko emitiranja svog programa.

Popularni članci