5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

U BiH najniža cijena litre goriva može biti 1,23 KM

Najniža cijena litre goriva u Bosni i Hercegovini može biti 1,23 KM, i to pod uvjetom da je prodavači daju – besplatno. Naime, toliko vlasnika benzinske crpke, odnosno trgovca naftnim prerađevinama, trenutačno košta nabava litre benzina 95, piše Večernji list BiH.

Kako navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, cijena po litri uvezenog motornog benzina 95 u BiH ovih dana se kreće oko 0,30 feniga. “To znači da se na takvu ulaznu cijenu obračunavaju sljedeće uvozne pristojbe: trošarina 0,35 KM, cestarina 0,15 KM, cestarina za autoceste 0,25 KM i PDV 0,18 KM.

Navedenim dolazimo do zaključka kako nabavna cijena i sve obveze državi iznose ukupno 1,23 KM po litri, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža (veleprodajna i maloprodajna)”, navode iz UNO BiH. Kada je riječ o cijeni dizela, ona trgovca naftnim prerađevinama košta 1,30 KM. “Cijena po litri uvezenog dizela u BiH ovih dana se kreće oko 0,41 fening”, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Pojašnjavaju kako se na navedenu cijenu obračunava trošarina od 0,30 KM, cestarina 0,15 KM, cestarina za autoceste 0,25 KM i PDV 0,19 KM.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH su pojasnili kako se, prema Zakonu o trošarinama u BiH, trenutačno plaća sljedeća trošarina po litri, i to za dizelsko gorivo i petrolej 0,30 KM po litri, za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litri, za motorni benzin 0,40 KM po litri, a lož-ulje 0,45 KM po litri, za biogoriva i biotekućine 0,30 KM po litri. Osim trošarina, u cijenu litre prerađevina nafte ulaze i dvije cestarine: cestarina u iznosu od 0,15 KM po litri prerađevina za održavanje cesta te cestarina u iznosu od 0,25 KM po litri prerađevina za “izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta”.
Video Player is loading.

Trošarine i cestarine

“Osim trošarine i cestarine, u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali ovisni troškovi (transport, skladištenje…). Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 posao”, zaključili su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Sve navedeno razlog je zbog kojeg su cijene goriva na benzinskim crpkama u BiH i dalje visoke, a s obzirom na trenutačnu cijenu nafte na svjetskim tržištima.

Popularni članci