5.8 C
New York
Saturday, February 24, 2024

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

U 2020. godini bi moglo doći do velike recesije

Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predviđaju da bi u 2020. godini moglo doći do globalne recesije nakon završetka pandemije koronavirusa te da bi mogla biti gora od one koja se dogodila 2008. godine.

Kako piše Reuters, to je rečeno na telekonferenciji članica grupe G20, gdje je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svjetskog rata negativne za 2020. godinu i da treba očekivati “recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske finansijske krize, ili gora”.

Na kraju govora ipak je ohrabrila podatkom da bi se nakon takvog scenarija moglo očekivati da se ekonomska proizvodnja oporavi u 2021. godini.

“Koronavirus ima veliki utjecaj na ekonomiju, ali ako se brže zaustavi snažniji će i oporavak biti. Također, ljudske žrtve zbog koronavirusa već su nemjerljivi i sve zemlje moraju zajedno raditi na zaštiti ljudi i ograničavanju ekonomske štete”, rekla je Georgieva.

Ranije ovog mjeseca, Georgieva je upozorila da će svjetski rast 2020. biti ispod stope od 2,9 posto u 2019. godini, ali nije isticala i predviđala recesiju. Trgovinski ratovi potisnuli su globalni rast prošle godine na najnižu stopu smanjenja od 0,7 posto koja se desila također u 2009. godini.

Georgieva je rekla da će MMF masovno pojačati hitno finansiranje, napominjući da je 80 zemalja već zatražilo pomoć kao i to da je MMF spreman rasporediti sve svoje kreditne kapacitete.

Popularni članci