11 C
Novi Travnik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Tužna povorka s tijelima ubijenih u genocidu u Srebrenici krenula iz Visokog prema Potočarima

Još jedna tužna povorka s tijelima ubijenih u genocidu danas je krenula iz Visokog prema Potočarima, gdje će 19 žrtava pronaći vječni smiraj.

Sve je manje identifikovanih koji 11. jula pronađu smiraj u Potočarima, ali svake godine veliki broj građana se okupi u krugu Gradskih groblja “Visoko”, odakle uz odlomke iz Kur’ana isprate tužnu povorku.

Tako je bilo i danas kada je povorka s 19 tabuta ispraćena iz Visokog prema Sarajevu, a zatim prema Potočarima. Raifa Musić danas je došla ispratiti tužnu povorku u Potočare, gdje je njen muž ukopan 2005. godine.

“Od sestočlane porodice preživjeli smo samo moja kćerka i ja. Svekar, muž, zaova i svekrva nikada nisu pronađeni. Smogla sam snage da ispratim naše tabute, naše šehide. Ovo je za nas tragedija, ne samo danas, već dok smo živi”, kazala je Musić te dodala da više nemaju autobusa za dženazu, ali ni redovnu vožnju Sarajevo – Srebrenica kako bi posjetili Potočare.

Dodala je da joj je svaka sekunda života od 1993. godine bolna.

“Bila sam 1993. godine u Srebrenici, tada smo se rastali. Samo smo ja i kćerka preživjeli. Ovo je dan kada nas treba biti što više. Molim dragog Allaha da ukabuli naše dove”, dodala je Musić.

Huseinu Ahmetliću ovo je četvrti put da vozi tabute u tužnoj povorci iz Visokog prema Potočarima.

“Prvi put sam vozio prije četiri godine. Dva puta sam išao kamionom i dva puta evo kombijem. Tokom vožnje često čovjek razmišlja o životu, ratu, zašto je sve to trebalo biti. Put je težak, razmišljate o svemu. Kratka je relacija, ali put dugo traje”, izjavio je Ahmetlić te dodao da je samo jednom imao manji incident prilikom prolaska kroz Republiku Srpsku, ali da je toga sve manje.

Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih FBiH, je kazao da se sporije radilo u vrijeme pandmije, ali da su uspjeli 688 puta u šest mjeseci izaći na teren.

“Još uvijek je 7.601 nestala osoba u BiH. Ukupno nešto više od stotinu pronađenih je u protekloj godini, od čega oko 80 identifikovanih. Monstruoznost zločina postaje tradicija, jer imamo nekompletne skelete iz sekundarnih grobnica”, kazao je Mašović.

Iz Visokog će danas biti ispraćeni tabuti: Hajre Aljića, Jusufa Aljića, Ibrahima Avdagića, Mehmeda Beganovića, Nezira Dautovića, Zilhe Delić, Saliha Džananovića, Esnafa Halilovića, Jusufa Halilovića, Vejsila Hamzabegovića, Zajima Hasanovića, Mehe Karahodžića, Fikreta Kiverića, Huseina Kurbašića, Muhidina Mehmedovića, Muamera Mujića, Asima Nukića, Azmira Osmanovića i Ramiza Selimovića.

Najstariji koji će ove godine biti ukopan u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine kada je ubijen, a tu su i dvije maloljetne osobe, a najmlađi je 16-godišnji Azmir Osmanović. Otac Aljo Hajrić i sin Jusuf ove godine zajedno će biti ukopani u Potočarima, a ženska osoba koja će biti ukopana je Zilha Delić, koja je ubijena kada je imala 24 godine.

popularno

Zakazana sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik

Sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik održat će se u Sali Općine u  četvrtak, 23.09.2021. godine, sa početkom u  10,00 sati.

Jak zemljotres zapadno od Tuzle osjetio se i u Novom Travniku

Zemljotres jačine 3,6 stepeni potresao je oko 3 sata građane Novog Travnika. Radi se o zemljotresu sa epicentrom od...

Novi Travnik remizirao sa Kiseljakom

U šestom kolu Druge lige Federacije BiH Zapad NK Novi Travnik gostovao je lideru na tabeli NK Kiseljaku. Utakmica...

Kantonalni porezni ured Novi Travnik -Zapečaćeno 12 objekata, izdato 42 prekršajna naloga

Kantonalni porezni ured Novi Travnik i Kantonalni porezni ured Mostar dana 16. septembra 2021. godine izvršili su 52 djelomične inspekcijske kontrole (blic...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!