5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Trojica vojnika Vojske Srbije umrla od korone

Tri pripadnika Vojske Srbije preminula su od posljedica virusa korona, a do sada je bilo inficirano njih oko 300, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Preminuli su stariji vodnik prve klase Nenad Bašić Palković iz Prvog centra za obuku Komande za obuku iz Sombora, te civilna lica na službi u Vojsci Miodrag Vulović iz Treće brigade kopnene vojske i Radivoje Beronja iz Centra za obuku Kopnene vojske Požarevac.

Vulin je naveo da su trenutno inficirana 52 pripadnika Vojske Srbije, a da je 167 u izolaciji, a da je jedan pripadnik, koji je bio na respiratoru u Kliničkom centru Vojvodine, sada mnogo bolje.

On je podsjetio da je tokom vanrednog stanja više od 1.500 pripadnika Vojske Srbije zajedno sa policijom obezbjeđivalo 18 graničnih prelaza, 51 zdravstvenu ustanovu, te 20 prihvatnih i centara za azil u kojima se nalazi oko 8.000 migranata.

– Nijedan migrant nije pokazao simptome virusa korona u našoj zemlji. Verujem da je zbog toga što smo ih stavili u karantin, što smo vodili računa o njihovom zdravlju i nismo dozvolili da se mješaju sa našim stanovništvom – rekao je Vulin.

On je napomenuo da je bilo nekoliko ozbiljnih incidenata i da je Vojska Srbije u tri navrata morala da upotrijebi vatreno oružje “bez primjene smrtonosne sile”, odnosno pucano je u vazduh, te spriječeno organizovano i masovno bjekstvo migranata, kao i da nije bilo povrijeđenih ni na jednoj strani.

Vulin je napomenuo da je vojska obezbjeđivala i ustanove socijalne zaštite, te da su se u Negotinu zarazila i dva vojnika koja su radila na obezbjeđenju tog objekta.

Vojska Srbije pripremila je ukupno devet objekata za privremene bolnice u pet gradova, gdje je postavila 5.122 kreveta, te je Vulin naveo podatak da je kroz privremenu bolnicu Beogradski sajam do danas prošlo 1.092 lica, Novosadski sajam 269, a halu Čair u Nišu 396.

– Trenutno je na Beogradskom sajmu 70 lica i očekujem da će najveći broj njih, poslije današnjeg testiranja, biti pušten kućama. Na Novosadskom sajmu još je 38 pacijenata. U Vojnomedicinskoj centru Karaburma trenutno se nalaze 53 najteža pacijenta, od kojih su dva na respiratoru – dodao je Vulin.

On je istakao da Vojnomedicinska akademija u Beogradu nije bila kovid bolnica na osnovu mišljenja kineskih ljekara, zbog centralne klimatizacije, ali da je preuzela na sebe liječenje civilnih pacijenata sa drugim oboljenjima.

Ministar odbrane naglasio je da je Vojska Srbije na sebe primila najteži udar prvih dana epidemije kada se veliki broj državljana vraćao u Srbiju.

On je danas na konferenciji za novinare naglasio da je Vojska Srbije očuvala svoju borbenu gotovost tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije, a po njegovom ukidanju, najveći dio snaga je dezangažovan i u skladu s naređenjem vrhovnog komandanta vraća se redovnim zadacima.

– Naše nebo je bilo čuvano, kao i naše granice, vodilo se računa kako žive i šta se dešava sa Srbima van Srbije, u svakom sekundu naša vojska je bila spremna da odgovori na bilo kakav izazov – rekao je Vulin.

Popularni članci