Travnička firma za kratko vrijeme zaposlila oko 100 ljudi

4588

Just Star d.o.o. Travnik novoosnovana je firma koja se bavi proizvodnjom obuće. Radi se o porodičnom biznisu koji je nastao kao plod dugogodišnjeg iskustva u oblasti proizvodnje obuće i želje vlasnika kompanije za većim doprinosom lokalnoj zajednici. Svojim kvalitetom i zalaganjem u relativno kratkom vremenskom periodu iz mikro preuduzeća izrasli su u kompaniju koja danas broji oko stotinu uposlenih radnika.

Pozitivan i ugodan ambijent rada od velikog je značaja, za kojeg vlasnici kompanije Just Star smatraju da doprinosi kvalitetnijoj izradi svakog para sandala i papuča koje se proizvedu u proizvodnom pogonu ove kompanije. 

”Dugogodišnje znanje i ljubav prema, prvenstveno radnicima, i želja da se kreira mnogo pogodniji ambijent poslovanja i veći standard ovog sektora bili su velika motivacija da se odlučimo na pokretanje vlastitog biznisa”, riječi su vlasnice kompanije Just Star d.o.o. Karmele Salihović. 

Glavna proizvodna lokacija u Travniku, za sada se obavlja u zakupljenom prostoru, a dugoročni cilj ove kompanije je  izradnja vlastitog proizvodnog pogona. JUST STAR u Travniku proizvodi finalne proizvode koji se plasiraju na tržište Njemačke i Francuske. Dnevni kapaciteti su 700 pari obuće.

Prema riječima naših sagovornika ideja vodilja vlasnika kompanije je ulaganje u mlade ljude i prilagođavanje organizacije rada i uslova rada takvim da mladi, radnosposobni kadrovi, ne odlaze u inostranstvo, već da u okviru svoje lokalne zajednice imaju mogućnosti ostvarenja svojih ciljeva.

Kompanija trenutno zapošljava 95 radnika, od kojih je 90% ženska radna snaga, sa tendencijom stalnog rasta ukupnog broja radnika.

Kako je pandemija izazvana virusom COVID-19 značajno je uticala na poslovne planove brojnih kompanija iz raznih sektora privrede, za kompaniju Just Star, period pandemije obilježen je borbom i uspješno relaizovanom idejom za pozicioniranje na tržištu. 

”Podrška u procesu realizacije poslovne ideje bila je Općina Travnik i Investicijska fondacija IMPAKT koji su osigurali finansijsku pomoć za pokretanje prvih poslovnih poduhvata ove kompanije i  Federalni zavod za zapošljavenje koji je kroz program obuke osigurao prve radnike. Svakako tu je i institucionalna podrška i komorskog sistema, te vjerujem da zajedničkim djelovanjem i zalaganjem svih institucija možemo doprinjeti smanjenju odlaska kadrova u inostranstvo”, naveo je menager kompanije Fadil Salihović.

(Akta.ba)