11 C
Novi Travnik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Travničanin koji je rušio njemačke lovce Miroslav Ferić

Nedovoljno je poznato da je Bosna i Hercegovina Saveznicima dala jednog svjetski poznatog letačkog asa tokom Drugog svjetskog rata.

Danas se, naime, navršava tačno 106 godina od rođenja Travničanina Miroslava Ferića, ratnog pilota poljske 303. lovačke eskadrile Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, čovjeka kojeg danas jednako slave i Velika Britanija i Poljska, ali i cijela slobodna Europa.

Miroslav Ferić rođen je u Travniku u porodici prosvjetnih radnika 17. juna 1915. godine. Nakon pogibije oca u Prvom svjetskom ratu, majka, inače Poljakinja, odlučuje da se sa dva sina vrati u rodnu zemlju.

Kao se navodi u njegovoj biografiji, Ferić se školovao u Poljskoj, te je i 1938. diplomirao na kadetskoj školi letenja u Debelinu. Služio je u Eskdarili 111 kao potporučnik.

Nakon početka Drugog svjetskog rata 1939. godine i pada Poljske, sa saborcima odlazi u Rumuniju, pa u Bugarsku i Liban, odakle je stigao u Francusku.

Sjećanje na Miroslava Ferića - undefined
Foto: Wikipedia: Sjećanje na Miroslava Ferića

Nakon pada Francuske dobio je u Veliku Britaniju. Iako najprije nisu imali povjerenje Britanaca, naposljetku pilotima iz Poljske dozvoljavaju da se bore te se formira 303. lovačka eskadrila.

Prema historičarima, imala je možda i presudnu ulogu, u odbrani Velike Britanije od, tada na nebu znatno nadmoćnije, nacističke “Luftwaffe”. Eskadrila koju su činili poljski piloti nazvana je “Kościuszko”. U samo šest sedmica Bitke za Britaniju oborili 126 nacističkih lovaca. Ferić je oborio čak 12 nacističkih aviona.

Poginuo je u ferbruaru 1942. godine nesretnim slučajem tokom trenažnog leta u britanskom Spitfire lovcu iz kojeg se navodno nije mogao katapultirati.

Proglašen je jednim od najbolji zračnih asova po broju vazdušnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu. Njemu u čast Poljsko vazduhoplovstvo je avione MiG-29 ukrasilo Ferićevom slikom.

popularno

Zakazana sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik

Sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik održat će se u Sali Općine u  četvrtak, 23.09.2021. godine, sa početkom u  10,00 sati.

Jak zemljotres zapadno od Tuzle osjetio se i u Novom Travniku

Zemljotres jačine 3,6 stepeni potresao je oko 3 sata građane Novog Travnika. Radi se o zemljotresu sa epicentrom od...

Novi Travnik remizirao sa Kiseljakom

U šestom kolu Druge lige Federacije BiH Zapad NK Novi Travnik gostovao je lideru na tabeli NK Kiseljaku. Utakmica...

Kantonalni porezni ured Novi Travnik -Zapečaćeno 12 objekata, izdato 42 prekršajna naloga

Kantonalni porezni ured Novi Travnik i Kantonalni porezni ured Mostar dana 16. septembra 2021. godine izvršili su 52 djelomične inspekcijske kontrole (blic...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!