5.8 C
New York
Wednesday, February 21, 2024

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Svjedoci umiru, dokazi nestaju, a ubice Bošnjaka još na slobodi

Prekjučer se navršilo 28 godina otkako su snage JNA s pripadnicima jedinica Državne bezbjednosti Srbije, pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, te lokalne srpske policije, napale grad Zvornik i počele dotad neviđen masakr nad zvorničkim Bošnjacima.

Mučenja i silovanja

U gradu i prigradskim naseljima, na kućnom pragu, u zgradi policijske stanice te u nekoliko logora na području grada ubijeno je oko 230  Bošnjaka. Ubijeni su najugledniji, među kojima veterinar Izet Sabirović, čuveni profesor matematike Fehim Kujundžić, braća Hudovići, poznati ekonomisti, braća Muhidin i Hazim Efendić, novinar Kjašif Smajiliović i mnogi drugi.

–  U Zvorniku je u prvim danima rata ubijeno 1.573 Bošnjaka, dok je u vrijeme genocida u Srebrenici, također, ubijeno njih blizu 400. Rijetki su odgovarali za zločine nad zvorničkim Bošnjacima. Osim ratnog načelnika Brane Grujića i tadašnjeg komandanta TO Branka Popovića, kojima je suđeno u Beogradu, te još nekoliko logorskih čuvara kojima je suđeno u BiH, više niko nije odgovarao za teška mučenja, silovanja, ubistva zvorničkih civila – kaže nam Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja nestalih Zvorničana.

Grahić ističe da mu je poznato da su u Tužilaštvu BiH određeni tužioci za istrage zločina na Bijelom Potoku, Grbavcima, Drinjači, Glumini, da je podignuta optužnica za zločine u Jusićima, ali se pita ko će dočekati da vidi ubice na optuženičkoj klupi, s obzirom na to da mnogi svjedoci umiru i da dokazi nestaju.

Došli ”arkanovci”

Među onima čije je ubistvo u javnosti posebno odjeknulo je novinar Kjašif Smajlović. On je bio prvi ubijeni novinar u BiH, a po sjećanju svjedoka koji su stanovali u zgradi u kojoj je bilo njegovo dopisništvo, po Kjašifa je došla grupa ”arkanovaca”, predvođena lokalnim Srbima. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2016. u masovnoj grobnici na mezarju Kazanbašča u Zvorniku.

Ubijen na radnom mjestu

–   Mog brata Kjašifa zločinci su ubili na radnom mjestu. Došli su po njega u trenutku dok je predavao posljednji izvještaj za „Oslobođenje“. Njegove, kao i ubice mnogih drugih Zvorničana još slobodno šetaju Zvornikom, Republikom Srpskom, Srbijom. Tačno je da su ubili oca, muža, brata, kojeg mi, njegova porodica, nikad nećemo zaboraviti, ali istinu o zločinu nad jednim novinarom, makar koliko se neki trudili da je zaborave, niko ne može ubiti – kazao je za avaz.ba Sakib Smajlović.

Popularni članci