2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

Svećenik stipendira djecu iz medrese: Priča o Don Zrinko Brkoviću

Ovo bi trebala sasvim obična priča i vijest ali s obzirom na svijet u kojem živimo postaje neobična. Don Zrinko Brković je novotravničanin, voditelj Hrvatske katoličke misije u Dortmundu, Njemačka, dugogodišnji humanista i dobrotvor. U svome radu nastoji da pomaže i stipendira studente u našoj domovini kao i u regiji.

Ono što je neobično u ovome jeste da don Zdrinko, svećenik, stipendira i učenike medresa (srednja islamska škola). Učestvuje u stipendiranju učenika medrese putem Fonda „Gazi Husrev – beg“, ali i privatno stipendira učenike, studente i djecu. Priča postaje zanimljivija jer don Zrinko stipendira studente – djecu jednog imama.

Ranije smo mogli čitati da don Zrinko ima široko srce i otvorenu dušu, njegov patriotizam i ljubav prema rodnom gradu, Novom Travniku je primjer za sve. Pored stipendija, don Zrinko je učestvovao i u izgradnji mekteba i džamije u rodnom Novom Travniku, u svome rodnom selu Rostovu, a također je donator i u kupovini zemljišta za izgradnju džamije u Dortmundu. Vođen riječju Božijom da činimo dobra djela, on je u saradnji i razgovoru sa lokalnim imamom odlučio da učestvuje u gradnji mekteba i džamije. Jer, kako je ranije naglasio, kad čovjeku Bog nešto znači, na tog se čovjeka može računati. A čovjek vrijedi onoliko koliko pomaže druge, koliko je otvoren za druge i one u potrebi.

Stipendije koje uručuje don Zrinko su čin dobrote, čin velikodušnosti i nikada nije želio da se zna da dolaze od njega. Jer, kako kaže, samo želi primjerom pokazati i promovisati pozitivne priče, vrijednosti kojih u našem društvu još uvijek ima, ali se o njima ne govori.

Upravo zbog ovih razloga, kada jedan svećenik uručuje stipendiju djeci jednog imama, kada jedan svećenik pomaže izgradnju džamije – to je neobično. Jer vrijednosti u našem svijetu su se poremetile, polahko ih potiskujemo u stranu, pozitivne priče zaboravljamo – a kao da se trudimo da na sav glas o svemu onome što ne valja, pričamo.

Imam džemata Rostovo Benjamin ef. Duvnjak svjedoči don Zrinkovom dobročinstvu, prijatelji su i kaže da je don Zrinko na usluzi kada god treba. Don Zrinko je rođen u selu Rostovo. I jedan, i drugi se vode Božijom riječju, šire pozitivne vijesti, daju ljudima nadu. A, nada nam je danas prijeko potrebna, govori Benjamin ef. Duvnjak, i zbog toga mi vjerski službenici smo dužni da ulijevamo nadu, da pružamo ruku drugima, da brinemo i čuvamo vrijednosti koje su spas za svakog čovjeka.

Don Zrinko Brković je dijete naše domovine, dijete Novog Travnika, iz sela Rostovo a naša domovina i naš grad su uvijek bili sredine dobrih ljudi i onih sa širokom dušom. O ovakvim pričama trebamo više pričati, više ih slušati kako bismo probudili dobro u nama i na najljepšim temeljima gradili naš grad, naše društvo i našu domovinu.

Piše: Mr. Nermin ef. Čakić

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!