5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Sve spremno za “Marš mira”: Hiljade učesnika iz svih dijelova svijeta će i ove godine prolaziti “putem smrti” iz 1995. godine

Više od 3.220 osoba prijavljeno je za ovogodišnji “Marš mira”, trodnevno pješačenje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a koji simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i okolini.

Učesnici “Marša mira” pješače od Nezuka do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani tog ljeta ‘95. bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija. “Marš mira” su pokrenuli preživjeli Srebreničani.

“Marš mira” za preživjele simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se dogodilo u Srebrenici.

“Ovo je 19. ‘Marš mira’ koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka zaštićene zone UN-a Srebrenica. Skoro pa u potpunosti je sve spremno da krene ‘Marš mira’. Trasa je očišćena, pokošena, uređena pa čak i oni najizazovniji dijelovi – Buljim i buljimski potoci – su dovedeni do toga da budu sigurni za sve učesnike ‘Marša mira’ i da budu prohodni”, rekao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za “Marš mira”.

Prema njegovim riječima, ostali su samo još neki detalji.

“Logistička podrška je spremna, medicinska pomoć i sve druge pomoći su spremni. Sutra krećemo iz Nezuka, a u Potočare dolazimo 10. jula. Na tom putu ćemo na važnim mjestima održati historijske časove. To su svjedočenja onih koji su preživjeli genocid. Imamo oko 3.220 prijavljenih, što nije konačan broj jer svake godine imamo onih koji se ne prijave, ali dođu da učestvuju jer ne moraju biti prijavljeni svi koji učestvuju u ‘Maršu mira’. Prijave vršimo radi evidencije i pripreme organizacije. Najviše prijavljenih je iz evropskih zemalja. Imamo zapažene grupe i iz Amerike, Australije… Imamo oko 70 organizovanih grupa”, pojasnio je Čakanović.

Popularni članci