15 C
Novi Travnik
Petak, 18 Septembra, 2020
nove-info.com

Sve je laž

Tri dana je trajalo veselje u Ibre, sedam volova se okrenulo i troji svirači izmijenili. On ženi sina jedinca, jednom mu je veselje, a treba se pred svijetom nekadašnja begovska porodica pokazati. Neka se zna ko je gazda u čaršiji. Stotine i stotine ljudi je bilo i prošlo, pjevalo, veselilo se i Ibri čestitalo. Divili se njegovom slavlju, njegovim parama – nema jačeg čovjeka nadaleko, šaputali su. I svi su željeli da budu u njegovom društvu, da ih vidi i primjeti, da im kaže neku riječ, a oni veseli i ponizni njemu prilazili. Red je, rekli bi. Njegovo poštovanje treba zaslužiti, a on je zbog novca već poštovan. Teško onom ko ovako gradi sebe.

Prolazili su dani, i godine – mahala je nastavila da živi, a ponekada bi na sijelu, uz kahvu došla priča o veselju. Ne pamti se, rekli bi. Ibro je ostao isti, trošio pare da mu se drugi dive i iskazuju poštovanje i ljubav. Mahala je ostala ista – dodvoravala se i poštovala zbog novca jer, rekli bi oni, može valjati biti dobar sa tako ‘moćnim čovjekom’. Ta igra o poštovanju koje ne postoji je trajala, a Ibrina oholost i gordost su rasli. Vidiš, mene svi vole i poštuju. Nije to zbog toga što imam, nego što sam dobar čovjek – on bi ukovan u svoju umišljenost rekao. A ni komšiji čestito ni ime nije znao, a o njemu su znali sve,  i više od onoga što je bila istina. Jadne su istine i priče koje mahala priča. Teška li je umišljenost čovjeka!

Čovjeka, kad se umisli i uzoholi, snađe što i ne misli. Ne može od svoje sudbine pobjeći. Dok je još noć u birtiji provodio, i prisutne častio – stigla mu je vijest da su mu sin i žena u nesreći poginuli. Od tada, mnoge zore je u kafanama dočekao i sve što je imao na kocku stavio. I na kraju, sve je izgubio. Ništa mu nije ostalo. Posljednji bijednik i fukara u mahali je postao. Jedne večeri je uzeo pušku, otišao na tavan i odlučio da okonča život koji više nema smisla. I učinio je tamo samo što puška nije opalila, zaboravio je napuniti. Rijeku suza je tada isplakao. Svu bol svijeta, sve tuge svijeta njegove te noći su isplakane. Nema teže, a iskrenije spoznaje i pokajanja od onog koje se iz bola i ponora rodi.

Danas se Ibro sa gnušanjem sjeća onih vremena njegove oholosti. Danas je on čovjek ponizan, Bogu posvećen i moli, stalno moli. Milion puta na dan se kajem za ono što sam bio, i što sam radio. Znam da je Bog milostiv, ali znam i da teško kažnjava. Vjerujem da je Božija milost veća od njegove srdžbe. Njegova spoznaja je bila duga i bolna. Čovjeka oholost uvijek ga proguta i samelje,  jer ne može čovjek gordo zemljom hoditi  a da ga ona ne otrese, niti može drugog čovjeka s visoka gledati i ponižavati a da ga njegove kletve ne stignu. Spoznao je da je čovjek čovjeku bogatstvo, i samo poštovanje i ljubav koje se rode iz čiste iskrenosti i bez interesa vrijede. Danas, dok na mezaru svojih najmilijih, ruke diže i molitvu uči zna da je sve na ovom svijetu laž. Osim smrti.

Piše: Nermin Čakić

popularno

Novotravničanin Munib Hajrić objavio “promotivni” video i nasmijao cijelu BiH!

Kandidat SDA za Općinsko vijeće Općine Novi Travnik Munib Hajrić zvani Ćibo objavio je video na društvenim mrežama u kojem je najavio...

Pronađen ukradeni automobil fudbalera Novog Travnika

Danas je nogometašu Novog Travnika, Ibrahimu Duvnjaku, sa Gradskof stadiona ukraden automobil. Iz Policijske stanice Travnik potvrđeno je...

Sa parkinga Gradskog stadiona ukraden automobil nogometašu Novog Travnika

Danas je, tokom treninga NK Novi Travnik, ukraden automobil jednom od nogometaša ovog kluba, stoji na zvaničnoj stranici.

Životna jesen čovjeka

Njegove sijede kose, staro lice borama ispunjeno i pogled u daljinu (da li čežnje ili tuge pune) sve govori. To je čovjek životom pritisnut,...
8,510PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Sadržaj je zaštićen!