5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Sutra susret Dodika i Vučića: Obećao je dio pomoći iz Kine preusmjeriti u BiH

Potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike…

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se sutra sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je obećao da će dio paketa pomoći iz Kine preusmjeriti u BiH.

Dodik je istaknuo da sutra putuje u Srbiju te objasnio kako su potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

“Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu, jer se trenutno testira samo u Banjoj Luci” rekao je Dodik.

Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora” istakao je Dodik.

On je podsjetio da se za pomoć obratio predsjednicima Kine i Turske da omoguće da BiH od njih kupi potrebnu medicinsku opremu.

Prema njegovim riječima, humanitarnu pomoć obećao mu je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), ali i da se firmama iz BiH omogući da kupuju medicinsku opremu i lijekove u Turskoj i da se skida zabrana izvoza za BiH.

Dodik je rekao da se za pomoć obratio i Rusiji, a očekuje je i od EU, da dozvole da se minimalne količine respiratora kupe u Njemačkoj.

 

Popularni članci