2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

Stiglo 610 zahtjeva za povećanje cijena: Gorivo skuplje

Na benzinskim pumpama širom BiH cijene goriva od prekjučer su više za pet feninga po litru, a, prema najavama naftaša, vozači u narednih desetak dana mogu da očekuju dodatno poskupljenje od oko pet feninga.

Samo u septembru Federalnom ministarstvu trgovine stiglo je 610 zahtjeva za korekciju cijena goriva i odnose se na povećanje cijena benzina i dizela te LPG-a u iznosu od 0,05 KM po litru.Volume 0% 

Ograničene marže

Prema posljednjim podacima, cijena bezolovnog benzina 95 kreće se od 2,11 do 2,36 KM po litru, a dizela od 2,01 do 2,31 KM po litru. Za LPG ona po litru iznosi od 1,16 do 1,36 KM.

Ove cijene u odnosu na ljetni period više su i za 20 feninga po litru.

Prosječna maloprodajna cijena benzina po litru u Federaciji Bosne i Hercegovine na jučerašnji dan iznosila je 2,27 KM, a dizela 2,17 KM, dok za LPG iznosi 1,26 KM.

– Ističemo da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu naveliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata – podsjećaju iz Ministarstva.

Poskupljenje plina

Na svjetskom tržištu naftnih derivata evidentan je rast cijena sirove nafte i cijena sirove nafte tipa brent na dan 20. septembar 2021. godine dostigla je cca 75 USD po barelu.

Evidentno je da je najveći trend rasta zabilježen kod tečnog naftnog plina (LPG), a osnovni razlog za povećanje cijena su problemi u snabdijevanju ovim gorivom.

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!