5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Šta smo dobili nakon 2 godine akciza?

Prošlo je taćno 2 godine kako su vlasi Bosne i Hercegovine uvele povećanje nameta u narodu poznate kao “akcize”. Akcize su uvedene povodm gradnje autopota i drugih saobraćajnih infrastruktura, a naplaćivale su se preko plaćanja goriva.

Rastom akciza osigurano je dodatnih 550 miliona konvertibilnih maraka koji bi inače, u ove dvije godine, građani samostalno potrošili. Gdje su te pare niko ne zna, ali zasigurno se zna da ova suma koja je završila u rukama političara je direktan udarac na životni standard građana u Bosni i Hercegovini.

Ovaj udarac se jasno očituje po broju novorođenčad 2018. godine, u mjesecima nakon poskupljenja goriva, rođeno 603 manje djece nego u 2017. godini, a u prvih devet mjeseci 2019. godine rođeno je 835 djece manje u odnosu na isti period 2018. godine. Nema potrebe govoriti o ogromnom napuštanju BiH od strane maldih građana pa i onih starijih.

Podsjetimo, Od 1.2.2018. godine se primjenjuju Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna putarina/akciza u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH.

Popularni članci