5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Šta naše tržište može s rekordno niskim cijenama nafte: Terminali prepuni, nećemo je na livadu

Rekordno niske cijene nafte na svjetskim tržištima uzrokovane su globalnim padom ekonomskih aktivnosti te time izazvanim prepunjenim skladišnim kapacitetima. Slična situacija je i u našoj zemlji, terminali rezervi su prepuni, a drugačije nije ni kod veletrgovaca. Time je i prostor za dalje manevriranje na tržištu izostao.Privredno društvo “Operator-Terminali Federacije” ima posebnu težinu u vremenima kad su prilike vanredne, kakva je ova, a ono je neposredno pred izbijanje pandemije obnovilo terminale u Živinicama. Nakon toga, kako za Klix.ba kaže Hermedin Zornić, predsjednik uprave Operatora, terminali imaju veću mogućnost na zahtjev vlasnika, Vlade FBiH, reagovati u vrijeme globalnih nestašica ili divljanja na tržištima.

“Terminali u Pločama su puni do vrha, tu imamo uskladišteno 82 miliona litara te ovih šest miliona u Živinicama. Puno je sve, ne možemo naftu dovlačiti na livadu. Ta dva terminala, kao i nešto ograničeno što imamo u Sarajevu i Bihaću mogu zadovoljiti potrebe građana i privrede na dva ili tri mjeseca”, kaže on.

Nažalost, mi nemamo slobodnih kapaciteta, nastavlja Zornić, jer zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa ostali kapaciteti nisu u funkciji.

“Nadam se da bi do kraja godine Bihać i Sarajevo mogli biti završeni i tehnološki spremni za prihvat novih količina”, kaže on te dodaje kako je siguran da i veletrgovci naftom i naftnim derivatima imaju pune kapacitete.

On smatra da je odluka Vlade FBiH o zamrzavanju marže bila prava mjera i onemogućila neželjena stanja na tržištima.

“Najveća je nepravda urađena zakonom o slobodnom formiranju cijene, kad se kreiralo stanje na tržištu ‘uzmi ago koliko ti drago”, zaključio je prvi čovjek federalnih terminala.

Popularni članci