10.8 C
Novi Travnik
Nedjelja, 16 Maja, 2021

SRAMOTNO – Oskrnavljena bista Josipa Broza Tita u Travniku

Članovi UABNOR-a Općine Travnik, kao i svih prethodnih godina, dan prije godišnjice smrti Josipa Broza Tita došli su do biste kako bi je uredili povodom obilježavanja današnjeg dana, a na mjestu su zatekli oskrnavljenu bistu s porukom “Tito je Hrvat” uz crteže križa i drugih figura.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK Središnja Bosna Travnik Fuad Lolić je kazao da članovi smatraju da je ovo djelo maloljetnika.

“Pripadnici Policijske uprave Travnik u jutarnjim satima 4. maja 2021. godine izvršili su uviđaj, a na raspolaganje im je stavljen i videonadzor Općine Travnik, iz kojeg će se vidjeti počinitelj. U slučaju da se radi o maloljetnoj osobi, UABNOR Općine Travnik pokrenut će postupak protiv roditelja maloljetnika sa ciljem upozoravanja roditelja, kao i obrazovnih insitucija na području Općine Travnik koje moraju kroz nastavni program dati značaj antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i djelu i liku Josipa Broza Tita”, kazao je Lolić te dodao:

“Generacije koje stasavaju i koje će sutra biti nosioci razvoja naše države, moraju znati ulogu Josipa Broza Tita u razvoju Bosne i Hercegovine i odlukama I i II zasjedanja ZAVNOBIH-a, kojima je utemeljena današnja država Bosna i Hercegvina, kao i odlukama II zasjedanja AVNOJ-a u kojim su potvrđene odluke iz Mrkonjić Grada, gdje je održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a. Zato je svako skrnavljenje biste Josipa Broza Tita i spomenika iz Drugog svjestkog rata skrnavljenje tekovina Bosne i Hercegovine i njenih naroda koji već stoljećima žive na ovim prostorima”.

Dodali su da ih ovaj nemili incident neće spriječiti da danas u 15:05 odaju počast Josipu Brozu Titu, istinskom antifašisti, borcu za ljudska prava i tvorcu nesvrstanih.

“Na današnji dan tačno prije 41 godinu prestalo je kucati srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, pozivamo građane Travnika da se pridruže i zajedno sa članovima UABNOR-a Općine Travnik odaju počast Josipu Brozu Titu”, stoji u saopćenju travničkog UABNOR-a.

popularno

Novi Travnik: Sinovi šehida podigli zastavu u Šenkovićima

Drugog dana Ramazanskog bajrama u našoj državi obilježava se Dan šehida. Ovaj dan obilježava se i u novotravničkim selima,...

Općina Novi Travnik sufinansira popravke krovova na objektima zajedničkog stanovanja

Na stranici Općine Novi Travnik objavljen je Javni poziv za sufinansiranje popravke krovova na objektima zajedničkog stanovana u Novom Trvniku.

Saobraćajna nesreća u Novom Travniku

Večeras oko 22 sata dogodila se saobraćajna nesreća na raskrsnici kod Sportske dvorane u Novom Travniku, prenosi Drukčiji. U...

Džemat Lisac: Uručene vakufname IZ braći Mujić Ferzi i Muji i sestri Hasibi

Jutros su prije klanjanja bajram namaza uručene Vakufname islamske zajednice u BiH braći Mujić Muji i Fejzi, te njihovoj sestri Hasibi.
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!