5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Solak mora dati ostavku, istraga oko nabavke se nastavlja

Agencija za lijekove potvrdila je danas da je dala je kompaniji “Srebrena malina“ dozvolu za uvoz respiratora. Ipak, to je urađeno tek nakon što je direktor FUCZ Fahrudin Solak već direktno odabrao ovu firmu.

To znači da kompanija “FH Srebrena malina” nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme u trenutku kada je direktor Federalne uprave civilne zaštite direktnom pogodbom izabrao tu firmu da uveze respiratore.

Nakon što je Solak odabrao ovu firmu, “FH Srebrena malina” se obratila Agenciji za lijekove i medicinska sredstva te traži dozvolu.

Pravno lice FH “Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva sa zahtjevom za hitan interventni uvoz medicinskih sredstava.

“U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci Federalne uprave civilne zaštite u kojoj je navedeno da je ‘FH Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica ovlaštena od Federalne uprave civilne zaštite da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja koronavirusa”, poručili su iz Agencije.
 
Nakon što je objavljeno da je resporatore nabavila firma za proizvodnju malina, iz vodeće opozicione stranke u BiH SDP-a zatražili su hitnu istragu u vezi sumnjive nabavke. Iz ove partije također su zatražili trenutačnu i neopozivu ostavku Fahrudina Solaka sa pozicije komandanta Kriznog štaba i potpuno povlačenje iz Civilne zaštite.

Podsjećamo, u akciju se uključila i SIPA, koja vrši provjere, dok je Tužilaštvo KS otvorilo predmet u ovom slučaju. Formirana je i parlamentarna Komisija koja će se baviti spornom nabavkom.

(Vijesti.ba)

Popularni članci