5.8 C
Novi Travnik
Utorak, 20 Aprila, 2021

SDP Novi Travnik: Budžet nije realan ni pravedan

Jučer su vijećnici u Općinskom vijeću Novi Travnik usvojili budžet Općine za 2021. godinu od 6.836 280 KM. Protiv usvajanja su bili jedan vijećnik SBiH, te sva tri vijećnika SDP-a Novi Travnik.

Iz SDP-a su danas objavili saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Dana 25.03.2021. održana je četvrta redovna sjednica O.V. Novi Travnik. Najvažnija tačka dnevnog reda je svakako usvajanje budžeta za 2021. godinu.
Vijećnici OO SDP Novi Travnik nisu podržali ovogodišnji budžet jer smatramo da isti nije prilagođen potrebama građana Novog Travnika, kapitalna ulaganja nisu ravnomjerno raspoređena što se kosi sa našom politikom uravnoteženog infrastrukturnog razvoja cijele općine. Pokušaji drugih političkih partija (mimo HDZa, koji i nije imao amandmane), mjesnih zajednica, javnih ustanova itd da, kroz amandmane poprave taj balans, nažalost, bili su odbijeni. Žalosno je da je na vrijednost predloženog budžeta u iznosu od 6.836.000 KM uvaženo svega stotinjak hiljada KM amandmana. Moramo priznati da je djelimično uvažen i naš amandman kojim su osigurana sredstva za pomoć osobama pogođenim posljedicama COVID 19 u iznosu od 30.000 (tražili smo 47.000 KM).
Budžet nismo podržali jer ovo nije dovoljno da se ispravi nepravda koja je nanesena pojedinim dijelovima naše općine kroz kapitalna ulaganja. Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se godinama pa i sada zaobilazi Bratstvo dok se istovremeno za Neobarje izdvajaju stotine hiljada KM. Ne prihvatamo ni to da vlast koju godinama čine SDA i HDZ nisu ništa učinili da bivši kombinat Bratstvo proglase industrijskom zonom. Ne prihvatamo ni to da općina ne može ulagati u Bratstvo jer to nije industrijska zona. Podsjećamo da kroz Bratstvo prolazi javni put kojim upravlja općina te samim tim ima obavezu da održava taj javni put. U isto vrijeme preduzeća koja posluju u okviru bivšeg kombinata Bratstvo, za koje nema sredstava u budžetu općine, svake godine kroz plate i porez na dohodak uplati u Novi Travnik desetak miliona KM.
Za nas je neprihvatljivo da nema sredstava u budžetu za asfaltiranje Omladinske ulice, kao ni sanaciju puta za Šenkoviće.
Neprihvatljivo je i da nema sredstava za krov na fiskulturnoj sali u Osnovnoj školi Safvet beg Bašagić.
Ne prihvatamo ni to da se nastavlja sa praksom neuvažavanja amandmana MZ (u konkretnom slučaju Centar II, Šenkovići, Kasapovići…) kao ni brojnih udruženja koja zastupaju određene kategorije društva.
Za šta ima sredstava pogledajte u planu kapitalnih ulaganja.
Posebno smo iznenađeni izjavama čelnika SDA Novi Travnik koji tvrde da su njihovi amandmani u potpunosti usvojeni. U priloženim dokumentima možete vidjeti kako su prošli amandmani SDA Novi Travnik i šta je i u kojem iznosu usvojeno. Možda naši vijećnici i vijećnici SDA nisu odlučivali o istom dokumentu. Amandmani SDA su mahom odbijani ili djelimično uvaženi. Ono što su SDA kroz amandmane uspjeli dobiti je put prema gradskom mezarju Rosulje u iznosu 15.000 KM i put u Liscu 16.500 KM. Sve ostalo je već bilo u samom nacrtu budžeta (trotoar u kalinskoj u iznosu 15.400 KM i to je preneseno iz 2020 godine). Ono što je SDA uspjela kroz amandmane je smanjenje sredstava za izgradnju vodovoda Pričani sa 31.400 KM koliko bilo predviđeno nacrtom budžeta na 10.000 koliko planirano nakon amndmana SDA. Vijećnici SDA se hvale kako su pokrenuli rješavanje statusa Industrijske zone Bratstvo zaboravljajući da su upravo vijećnici SDP Novi Travnik bili ti koji su inicirali pokretanje rješavanja ovog problema a kroz amandmane smo pokušali riješiti putnu komunikaciju u Industrijskoj zoni Bratstvo. Na veliku žalost članova i simpatizera SDA Novi Travnik ova stranka postaje sve manje samostalna i sve više privjesak HDZa Novi Travnik.
Na kraju želimo istaći da će SDP Novi Travnik ostati na strani običnog čovjeka i zastupati interese svih stanovnika naše općine, nećemo pristati na mrvice koje se nude običnom čovjeku da bi prošle krupne stvari tamo gdje ne pripadaju. Nećemo podržati nepravedan budžet zbog 10, 20 ili 30 hiljada KM usvojenih amandmana. Tražit ćemo ravnopravno trošenje budžetskih sredstava na području cijele općine. Možda ćemo na tom putu ostati sami u odnosu na druge političke partije ali ćemo istrajati na tom putu.

popularno

Džemat Trenica: Više od 20 polaznica završilo prvu žensku hatmu

U džematu Trenica, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Novi Travnik, u okviru halke Kur'ana završena je prva ženska hatma od kada postoji ovaj...

Mladi iz Pečuja napravili odmaralište i uredili autobusnu stanicu

U proteklim danima u Pečuju je organizovana neformalna glupa mladih iz sela Pečuj i Petačići. Ova grupa u...

Sin novog načelnika Travnika dobio 11.000 KM poticaja

U prostorijama Općine Travnik, danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli grant sredstava sa jedanaest mladih poduzetnika, koje je EU finansijski podržala...

Predsjednici klubova u OV Novi Travnik položili cvijeće na šehidskom spomen obilježju

Povodom 15. aprila, dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, organizovano je polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!