5.8 C
New York
Friday, June 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Schmidt nakon sastanka PIC-a: Spremni smo štititi BiH i njene građane ako to bude potrebno

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao je danas u Sarajevu press konferenciju nakon dvodnevnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji je održan 5. i 6. decembra 2023. godine.

Odmah na početku Schmidt je komentarisao izvještaj Evropske komisije o evropskom putu BiH.

“Evropska unija nije neki a la carte meni da svako odatle uzima kako hoće i šta hoće. Nije postignuat neki značajan proces u Bosni i Hercegovini. Mi iz međunarodne zajednice ćemo činiti i raditi svoj dio posla. Ovo ne znači da se neke od ovih tema tiču RS-a. Tu ima dosta problema. Ja sam rekao da je bilo nekog napretka kada su u pitanju vlasti i institucije, međutim put u EU zahtijeva više. Građani su spremni za EU, ali neki političari ostavljaju utisak da nisu spremni. Političari moraju raditi u interesu mirnog i sigurnog razvoja. Ne postoji alternativa Evropskoj uniji”, rekao je Schmidt.

Kaže da su na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarali o BiH u kontekstu drugih država koje su multietničkog karaktera.

“Razmijenili smo neka iskustva iz nekih zemalja kao što je recimo Belgija. Svi su jednaki, nema razlike govorimo li o Srbinu, Hrvatu ili Bošnjaku iz BiH. Oni su samo građani Evropske unije”, naveo je on.

Također, navodi Schmidt, vrlo je jasno da bilo ko ko pokuša ugroziti državu BiH unutar ili izvan zemlje, da to predstavlja jasnu opasnost za BiH i njenu budućnost.

“Ali ističem da smo spremni da štitimo BiH i njene građane ukoliko to bude potrebno”, kaže Schmidt.

Također, istile on, razgovarali su o tehničkom integritetu zbornog procesa.

“Znamo da ima puno prijedloga koji već nekoliko godina imamo kao sugestije koje su na stolu i ovaj proces je također bio dio neumskih razgovora, ali zaključci nisu implementirani. Moramo osigurati da se svaki glas broji onako kako je taj glas dat, a ne onako kako bi to drugi željeli. Nastojat ćemo da uradimo sa svoje strane šta možemo da bi općinski izbori bili održani u datom okviru”, naglašava.

Potom je nastavio:

“Pozvali smo sve da rade svoj dio posla i dozvolite mi da kažem da imam utisak da ljudi i građani ove zemlje zaslužuju da imaju fer, poštene i transparentne izbore. Vjerujem da ćemo to razriješiti u narednim sedmicama. Građani imaju pravo da se ove stvari riješe, a ne da čekaju da političari postignu svoje dogovore. Razgovarali smo i o državnoj imovini i da je to bila tema i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. BiH je jedan vagon u tom vozu. Mi smo jedini koji još uvijek nemaju rješenje za to pitanje. Mi smo na PIC-u izvijestili o radu naše komisije i dogovorili smo se da svi zajednički trebamo raditi na nivou pralamenta kako bi se ova tema pokrenula s mrtve tačke, a međunarodna zajednica će ponuditi svoju pomoć”.

Schmidt je rekao kako Ustavni sud treba braniti i da će oni to i uraditi.

“Naglasio sam ne dirajte Ustavni sud. Ako iko misli da ovu instituciju može napraviti kako njemu odgovara nije u pravu. Ovo je nezavisna institucija. Ako želite da imate sud koji nije uspostavljen do kraja trebate znati da ne možete s takvim sudom u Evropsku uniju. Zato oba entiteta trebaju predložiti svoje kandidate za sudije Ustavnog suda”.

Popularni članci