13 C
Novi Travnik
Petak, 22 Oktobra, 2021

SBK – Veliki broj mladih zaražen Covidom, sumnja se da je razlog necijepljenje

Epidemiološka situacija u Srednjobosanskom kantonu se pogoršava. Od nekoliko desetaka pacijenata na bolničkom liječenju, osam ih je na respiratoru. Povećao se i broj respiratornih infekcija kod djece, ali liječnici ne mogu tvrditi da se radi o Covidu.

Priliv pacijenata oboljelih od Covida u bolnice u Srednjobosanskom kantonu povećan je. Riječ je uglavnom o necijepljenim pacijentima, koji su razvili tešku kliničku sliku, prenosi FTV.

“19 pacijenata je pozitivno na COVID -11, od kojih je 11 na strojevima, četiri na respiratorima, a ostali na strojevima visokog svjetla. “Sve kliničke slike su teške, svi pacijenti su necijepljeni”, rekla je dr. Minela Zekiri Sivro, infektologinja travničke bolnice.

“Nismo dovoljno cijepljeni, negdje smo do 20 posto, računam da kad pređemo 50 posto bit ćemo mnogo sigurniji i mnogo opušteniji”, rekao je dr. Emir Abdulović, ravnatelj Travničke bolnice za plućne bolesti.

Među oboljelima najveći je broj mladih, tvrde zdravstvene ustanove, što potvrđuje da je cjepivo dokazalo svoju učinkovitost. Također kažu da su u ovom valu simptomi zaraženih ljudi različiti u odnosu na prethodni val pandemije.

„Curenje iz nosa s grloboljom, glavobolja s činjenicom da u ovom trenutku obično nema gubitka mirisa. To je razlika u odnosu na prije ”, kaže dr. Mladen Čuturić, ravnatelj Hrvatske bolnice Fra Mato Nikolić, Travnik.

popularno

Penzioneri iz SBK najavljuju moguće proteste

Penzioneri Srednjobosanskog kantona, kao i svi penzioneri u Federaciji BiH, Dan penzionera ove godine dočekuju u veoma teškom položaju. Penzije nisu povećane...

Novi Travnik: Radari najavljeni na četiri lokacije

Radarske kontrole za danas su najavljene na četiri lokacije, i to: 09:00-10:00h Vodovod OŠ 10:30-11:30h Rankovići

Novotravničanin Abaz Mandžuka novi direktor bugojanskog Binasa

Abaz Mandžuka je jučer imenovan za novog v.d. direktora bugojanskog Binasa. Imenovala ga je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici. Rođen je...

Pohod u Travnik mališana iz obdaništa “Sultan Fatih”

Povodom obilježavanja rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., mališani obdaništa "Sultan Fatih" su prodefilirali sunčanim ulicama Travnika. Tom prilikom su...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!