16.8 C
Novi Travnik
Subota, 15 Avgusta, 2020
nove-info.com

SBK: Usvojen prijedlog zakona o novčanoj naknadi demobilisanih boraca

Na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona održanoj jučer u Travniku uz protest boračke populacije ispred Centra za kulturu usvojen je prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi demobilisanih boraca.

Njime će, kako je kazao Esad Crnica, direktor Kantonalne uprave za borce, demobilisani borci u dobi od 55 i 56 godina dobivati po pet KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama.

Opozicija protiv

  • Na dan 12. 6. 2020. godine imali smo 5.097 nezaposlenih demobilisanih boraca za koje bi nam općim zakonom trebalo oko 11 miliona KM. Rebalansom za ovu godinu dobili smo 1.209.600 KM koje će dobiti više od 1.120 korisnika starih 55 i 56 godina. Dosta primjedbi ima da je riječ o diskriminaciji, no diskriminaciju je napravilo federalno ministarstvo pri usvajanju federalnog zakona. Naš zakon je bolji jer smo u njega uvrstili i supruge umrlih nezaposlenih boraca i uskladili iznos s prosječnom plaćom u FBiH – rekao je Crnica.
  • Demobilisanim borcima sa 55 i 56 godina pet KM po mjesecu u ratu

Većina opozicije bila je protiv ovakvog zakona, a Almir Švago, predsjednik Kantonalnog SBB-a kaže kako se prava svih boraca trebaju ujednačiti.

Današnjim usvajanjem zakona nanesena je velika nepravda boračkoj populaciji. Napravljena je diskriminacija prema borcima mlađim od 55 godina koji su dali isti ili veći doprinos odbrani BiH i naši amandmani su išli u pravcu da se daju ista prava svim braniteljima u kantonu – rekao je Švago.

Ni borci koji su protestirali ispred zgrade u kojoj je održana Skupština nisu bili zadovoljni ovakvim rješenjem. Tako Nazil Velić iz boračkog “kampa” kaže kako se osjećaju izdano,prenosi Avaz.

  • Izdani smo od vladajućih stranki kojima poručujemo da se borba nastavlja. Zakon je propisao da su kantoni obavezni donijeti uredbe i propise za zakon za borce mlađe od 57 godina. Oni su uzeli samo 56 i 55 godina, šta je s mlađima? Još jedna velika izdaja branitelja – kazao je Velić.

Bolje išta, nego ništa

Nisu zadovoljni ni čelnici boračkih udruženja, ali kažu da je bolje išta, nego ništa.

  • Dok ne riješimo sve borce, ne možemo stati, ali isto tako ne možemo staviti 1.000 i nešto ljudi na čekanje – kazao je Nevzudin Vihrić iz Organizacije demobilisanih boraca.

popularno

Detalji saobraćajne nesreće na Komaru: život izgubila dva učenika Elči Ibrahim – pašine medrese, 3 u bolnici

Kako nezvanično saznajemo, u saobraćajnoj nesreći su poginula 2 učenika Elči Ibrahim - pašine medrese u Travniku koji su tu školu završili...

Teška saobraćajna nesreća na Komaru: 2 mladića poginula, 3 u bolnici

Kako nezvanično saznajemo, danas se na putu Turbe - Donji Vakuf, na prevoju Komar desila teška saobraćajna nesreća u kojoj su 2...

Od sutra i zvanično jeftinije komercijalno testiranje na koronavirus u FBiH, poznata je i cijena

Kao što je Klix.ba jučer najavio, i Federacija BiH će sniziti cijenu komercijalnog testiranja na koronavirus pa će tako već od sutra...

Matko Križanović još u bjekstvu, pritvorena osoba koja ga je podstrekavala

Adrijanu Jurkoviću Adiju iz Čapljine, određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je podstrekavao Matka Križanovića, na izvršenje krivičnog djela
8,454PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Sadržaj je zaštićen!