2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

SBK: Na dionici gdje je ograničenje 50 vozio 134 km/h

Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona kontinuirano provodi planske aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na svom području.  Između ostalog, cilj navedenih aktivnosti jeste smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama (poginuli, teže i lakše povrijeđeni i dr.).

Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u korištenju mobilnih i fiksnih radara, kojima se vrši kontrola brzine kretanja motornih vozila u saobraćaju. Značaj ovakvih kontrola potvrđuje činjenica da je brzina kretanja vozila najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama.

Mobilnim i fiksnim radarima je u toku prvih 8 mjeseci prethodne godine evidentirano 36.256 prekršaja, dok je u istom periodu tekuće godine evidentirano ukupno 60.766 prekršaja, što predstavlja povećanje za 24.510 prekršaja ili 68%. To je istovremeno dovelo do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda za 17%.

Kao primjer efikasnosti radara možemo navesti prekršaj koji je eidentiran na području Donjeg Vakufa, na regionalnom putu u mjestu Prusac. Tom prilikom evidentirana je brzina kretanja vozila 134 km/h na dionici gdje je dozvoljena brzina kretanja 50 km/h, što predstavlja prekoračenje za čak 84 km/h. Radi se o vozilu marke Ford, kojim je upravljao vozač Dž.S. rođen 2003. godine iz Donjeg Vakufa, protiv kojeg su poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Ovaj primjer, kao i brojni drugi dovoljno govori o opravdanosti korištenja navedenih radara čiji je osnovni cilj smanjenje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koja je najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama.

Ovom prilikom apelujemo na vozače da poštuju sve saobraćajne propise, a posebno dozvoljenu brzinu kretanja vozila, kako bi na taj način zaštitili sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, u protivnom će biti sankcionisani u skladu sa važećim zakonskim propisimna.

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!