5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Ramo Isak poručio da se ne boji kriminalaca: Objavljujem im rat

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine gostovao je u jutarnjem programu BHRT-a Jutro za sve u kojem je govorio o tri ubistva koje je u petak izvršio ubica Nermin Sulejmanović.

Isak je kazao da su od momenta kada je dobijen nalog Tužilaštva poduzete sve mjere i da je snimak odmah uklonjen. O tome zašto se snimak počinitelja ubistva zadržao duže u javnosti, Isak navodi da bez naredbe nadležnih organa nisu mogli ranije reagirati.

“Razlika vremenska. Mi to nismo mogli uraditi dok ne dobijemo naredbu. Mi smo dobili usmenu naredbu Tužilaštva, a to znači dok ne dobiješ naredbu istog ne možeš ništa uraditi. Moramo objektivno govoriti – Tužilaštvo vodi istragu, Tužilaštvo vodi sve. Od momenta kad smo dobili nalog mi smo poduzeli sve mjere. Snimak je uklonjen”, rekao je Isak.

Mišljenja je da se uvijek može bolje i kvalitetnije reagirati u ovim slučajevima.

“Onaj ko kaže da ne može… Ova situacija je zatekla i one od Tužilaštva, pa i do svih nadležnosti. Vjerovatno je koordinacija bila na nivou. Federalna uprava policije (FUP) je od momenta primanja informacije odmah na raspolaganje stavila sve potrebne resurse, počevši od Odjela za cyber kriminal, forenzike koja je riješila ubistva po Srbiji, jedna od najkvalitetnijih i najboljih, Specijalne policije, ali i helikopter u slučaju ako bude neko nedostupno područje. Sve što je bilo iz naše nadležnosti mi smo uradili”, poručio je Isak.

Smatra da tužilac vodi istragu u ispravnom pravcu, ali i da je ovo najgori ishod koji se mogao dogoditi.

“Urađeno je sve kvaliteno. Da li se moglo spriječiti? To niko ne zna. To bi bila neozbiljna izjava od strane mene. Radio sam u krim policiji i sličnim odjeljenjima, ali nije bilo ovakvih slučajeva. Ovo je najgore što se moglo desiti. Za mene je kriminalac onaj koji radi krivična djela i onaj koji to podržava. To ne dozvoljavam”, poručio je Isak, dodajući da nedostaje 2.000 policajaca u Federaciji BiH – minimalno.

Naglašava da će u narednom periodu ispitati sve osobe koje se dovode u sumnju da su na društvenim mrežama podržavali počinioca pomenutog kaznenog djela. Ističe da će sva odjeljenja raditi na procesuiranju takvih osoba i da su za takve potrebe angažirana sva odjeljenja u njegovoj nadležnosti kao i oprema koja može identifikovati takva lica.

Isak je kazao i da je izložen prijetnjama, ali da se ne boji kriminalaca i da poručuje da je objavio rat svim kriminalcima.

“Ja neću stati i dok sam ministar radit ću da svi kriminalci završe u zatvorima. Što se tiče Rame Isaka svi kriminalci imaju rat i Ramo Isak se neće povući”, poručio je Isak.

Popularni članci