5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

PRIPREMA TERENA – Rusija pozvala strane partnere da se ne miješaju

Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije danas je saopćeno kako Rusija poziva strane partnere da izbjegavaju miješanje u unutrašnje odnose u BiH jer smatraju da bi to moglo dovesti do pogoršanja situacije u cijelom regionu.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije na čijem je čelu Sergej Lavrov smatra da su tenzije u Bosni i Hercegovini porasle zbog nedostatka povjerenja između tri naroda u pogledu ključnih reformi u pravosuđu, a posebno zbog posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

“Smatramo da traženje rješenja o svim aktuelnim pitanjima narodi u BiH moraju provesti u okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, bez ikakvih vanjskih uplitanja”, naglasili su u ministarstvu.

Uzevši u obzir da je ovo uplitanje Rusije neskriveno i direktno, ovo je vrlo jasna poruka stranim sliama koju su za dejtonski uređenu BiH, prije svega u Washingtonu, ali i u Briselu, da ne smiju dopustiti da Moskva preko lokalnih anti-evropskih i anti-NATO stranaka narušava strateške interese regiona: stabilnost i napredak ka NATO-u i EU saopćili su iz SDA.

Popularni članci