Potvrđena optužnica protiv Boška Peulića zbog ratnih zločina u Srednjoj Bosni: Ovo su detalji

494

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu kojom se optuženi – Boško Peulić, Petar Đurić i Davor Peulić terete da su počinili krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od početka maja do kraja oktobra 1992. godine na području općina Travnik i Skender Vakuf, današnja općina Kneževo, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Vojske srpske republike BiH, kasnije RS (VRS), s jedne strane i Armije RBiH i HVO-a s druge strane, nečovječno postupali prema civilima i ratnim zarobljenicima, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, a Boško Peulić kršeći i odredbe Dopunskog protokola I uz ženevske konvencije.

Boško Peulić je u inkriminirano vrijeme bio komandant 122. lake pješadijske brigade (Ipbr) 1. Krajiškog korpusa VRS-a, a kasnije komandant 22. Ipbr 1. Krajiškog korpusa VRS-a, Petar Đurić komandir jedinice Vojne policije VRS-a i Davor Peulić, komandir centra veze VRS-a, saopćeno je iz Suda BiH.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, Peulić je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – na platou Galića na planini Vlašić, u opštini Travnik, te je propustio preduzeti mjere da kazni podređene.

Optuženima je na teret stavljeno učešće u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf.

Protiv Boška Peulića se u Sudu BiH vodi još jedan postupak gdje mu se sa Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem, Jankom Trivićem i Nedeljkom Đekanovićem na teret stavlja progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijama, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema toj optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe VRS-a, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor-Varoš, Đekanović predsjednik Opštine, a suđenje je počelo u martu 2016. godine.

Radiosarajevo.ba