5.8 C
New York
Monday, July 22, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Poslodavci do sredine 2024. radnicima bez poreza mogu uplatiti dvije prosječne plate

Nakon održane sjednice Vlade FBiH novinarima su se obratili ministri iz tri resora koji su predstavili najznačajnije usvojene odluke na današnjoj sjednici

Ministar finansija FBiH Toni Kraljević je kazao da je usvojena uredba kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30.6.2024. godine budu isplaćene dvije prosječne plate u FBiH.

Poslodavci nisu u obavezi da izvrše navedene uplate, a koji se na to odluče radnicima će moći isplatiti novac u iznosu od dvije prosječne plate u skladu sa dinamikom koja njima odgovara. Moguća je isplata do šest tranši, svaki mjesec po 420 KM i te uplate neće biti oporezovane.

On je rekao da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je saopćio da je na današnjoj sjednici usvojen Prednacrt zakona o unutrašnjoj trgovini koji uvodi neradnu nedjelju u FBiH u trgovačkim i uslužnim objektima.

Osim toga, regulisano je i pitanje isticanja i formiranja cijene. Istakao je da će akcijom “Zaključavamo cijene” biti zaključane cijene 40 artikala.

“Kampanja traje uputili od 15.12. do 15.3. 2024. godine. Danas smo također izmijenili Zakon o kontroli cijena te smo povećali kaznene mjere koje se sada kreću od 6.000 do 30.000 KM”, zaključio je Hasičević.

Foto: I. L./Klix.ba

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je saopćio da je Vlada usvojila uredbu kojom je poskupljenje struje za privrednike ograničeno na 20 posto.

“Odluka ima za cilj zaštititi kupce od ekstremnog povećaja cijena. EU vrši pritisak da cijene budu tržište a mi ne možemo to dozvoliti u ovom trenutku to je preko 85 posto više od trenutne cijene. Našom odlukom će doći do poskupljenja, ali ne ekstremnog poput zemalja u region” istakao je Lakić.

Popularni članci