5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Pored ukidanja policijskog sata djeci i starijima omogućeno kretanje po tri dana u sedmici

Federalni štab civilne zaštite danas je donio naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina ipak omogućava kretanje u određenom periodu. Kako je odlučeno, prihvaćen je prijedlog da se tri dana u sedmici (ponedjeljak, srijeda i petak) od 9 do 13 sati vani mogu kretati osobe starije od 65 godina.

Utorkom, četvrtkom i subotom, odluka je Federalnog štaba, dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina i to od 14 sati pa sve do 20 sati.

Ove mjere stupaju na snagu danom donošenja, tako da se, prema naredbi, već sutra može implementirati mjera koja se odnosi na mlađe od 18 godina.

Ipak, ove mjere podrazumijevaju potpunu zaštitu, nošenje maski i držanje distance.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je rekao da će pratiti implementaciju ovih mjera, te ako dođe do određenih pogoršanja ona se može poništiti. Ipak, izrazio je nadu da ću situacija biti sve bolja, te da će dolaziti do postepenog popuštanja mjera.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je prije dva dana donio odluku kojom je utvrdio da su zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava.

On nije ukinuo prethodno donesenu naredbu Federalnog štaba o potpunoj zabrani kretanja za navedene populacije, ali je naredio da se ona uskladi sa sudskom odlukom.

“Nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to “neophodno”, bilo je obrazloženje Ustavnog suda.

Popularni članci