5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Pogledajte emotivni trenutak iz 1996. godine: dječaka koji je preživio strijeljanje doveli porodici

Fahrudin Muminović, 1995. godine bio je sedmogodišnji dječak kojeg su srpske snage zarobile i odvele na strijeljanje. Sudbina je htjela da Fahrudin preživi.   

Njega i oca su u julu 1995. godine izveli iz njihove kuće u rodnom selu Urkovići iznad Konjević Polja i odveli na strijeljanje.

– Meni je otac rekao da se sakrijem ispod kreveta, ali su nas našli i izveli vani. Svezali su nam bijele marame oko očiju da ne vidimo gdje nas voze. Ušli smo u kamion, sjećam se zelene cerade. Vozili su nas i vozili i onda smo odjednom stali. Izveli su nas iz kamiona i naredili da legnemo. I svi smo legli na stomak i poredali se. Počeli su pucati po nama… – ispričao je Fahrudin ranije za ovdašnje medije.

On je kasnije bio i zaštićeni svjedok Tribunala u Hagu, ali je nakon svega odlučio javno kazati da je upravo on taj momak koji je svjedočio protiv zločinaca.

Među tijelima ubijenih Podrinjaca tada ga je otkrio čovjek kojeg se Fahrudin sjeća kao Doktora. Radi se o Srbinu koji je dječaku spasio život. Fahrudin je bio ranjen u ruku i nogu, pa ga je čovjek koji ga je uočio živog među leševima odveo u bolnicu u Zvornik.

Fahrudin je u bolnici bio osam mjeseci i prema ranijim kazivanjima u medijima, on se tog perioda slabo sjeća. U međuvremenu, budući da mu je otac strijeljan, a čemu je on svjedočio, Fahrudina je sve vrijeme tražio amidža Ramo. U bolnici u Zvorniku ga je pronašao Međunarodni Crveni križ te odveo u Tuzlu u bolnicu. Uspjeli su to nakon nekoliko pokušaja. U Tuzli se kasnije napokon sastao sa porodicom.

Amidža Ramo je novinarima ranije kazao kako su u zvorničkoj bolnici pokušali prikriti da je dječak ranjavan te da su u otpusnom pismu napisali da je pronađen u šumi. A to je kazao i vozač koji ga je spasio iz straha da bi ga neko mogao iz bolnice vratiti na strijeljanje.

Fahrudin je odrastao i bez majke. Ona je umrla u ratnoj Srebrenici nakon rođenja kćerke, pa su on i sestra Fahreta živjeli kod amidže.

Na Facebook stranici “Ne zaboravimo Srebrenicu – Dont forget Srebrenica 11.07.1995” objavljen je snimak emotivnog trenutka kada je Crveni križ Fahrudina predao članovima njegove porodice u Tuzli. Na videu se može čuti kako mu se obraća strina, a tu je bilo i još nekoliko članova porodice, uključujući i njegovu mlađu sestru.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Popularni članci