Podignuta optužnica protiv Novotravničanina zbog vožnje u alkoholiziranom stanju

4085

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv A.H. iz Novog Travnika zbog izvršenog krivičnog djela Ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti iz člana 333. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku.

Optuženom se stavlja na teret da je dana dana 03.01.2023.godine oko 02,00 sati na lokalnom makadamskom putu Šenkovići-Kamenolom-Ravno Rostovo, kao sudionik u prometu ugrozio javni promet i doveo u opasnost život ljudi, tako što se doveo u alkoholisano stanje sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,64 promila, a zatim protivno Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, vozilom marke VW Golf IV karavan uključio u javni promet na tom putu iz pravca Rostova i započeo vožnju u pravcu mjesta Šenkovići.

Optuženi je zbog stepena alkoholisanosti bio očigledno nesposoban za sigurnu vožnju, svjestan da u takvom stanju može izazvati opasnost za sudionike u prometu, zbog čega nije bio u stanju održavati vozilo na tom putu, niti pratiti brzinu kretanja, pa je vozio neprilagođenom brzinom od 86 km/h umjesto prilagođenom od 40 km/h, u uvjetima noćne vožnje i magle, neosvijetljenog i mokrog puta, te zbog gubitka orijentacije sa vozilom sletio van puta a potom je vozilom letio kroz zrak u dužini od 8,5 m zračne linije, te se ponovo vozilom vratio na travnatu neravnu površinu, uslijed kojeg nekontrolisanog kretanja vozila u dužini od 123 m i udara vozila u dubeća stabla i stijenu je suvozač u vozilu oštećeni R. H. zadobio lake tjelesne ozljede, a na vozilu pričinjena šteta.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila Sudu izricanje sigurnosne mjere zabrane upravljanja prijevoznim sredstvom „B“ kategorije u trajanju od 3 (tri) mjeseca.