17 C
Novi Travnik
Petak, 18 Septembra, 2020
nove-info.com

Počinje deminiranje na području lokalne zajednice Bijelo Bučje-Pulac

Nevladina humanitarna organizacije Norveška narodna pomoć u BiH je započela projekat “oslobađanja zemljišta” na području lokalne zajednice Bijelo Bučje-Pulac, općina Travnik, ukupne minski sumnjive površine 2.743,747m2 na lokacijama na kojima se sumnja na prisustvo mina i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. Deminerski timovi provode aktivnosti čišćenja i tehničkog izviđanja na osnovu godišnjih NPA operativnog plana u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini-BHMAC, regionalni ured Travnik, te predstavnicima nadležne općinske službe civilne zaštite.

Međunarodno priznati proces oslobađanja zemljišta predstavlja osnovni koncept u rješavanju minskog problema u zajednici, te omogućava čišćenje minsko-sumnjivih područja na najefikasniji način, nakon čega se zemljište može koristiti slobodno u poljoprivredne svrhe i šumarstvo, te staviti na raspolaganje za povratak stanovništva u ove krajeve, prenosi TNT portal.

Aktivnosti humanitarnog deminiranja na ovog području finansira savezna Republika Njemačka uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u vezi postojanja opasnosti u vidu virusa korona, Norveška narodna pomoć u BiH želi da podsjeti lokalno stanovništvo na još uvijek prisutna minsko eksplozivna sredstva zaostala iz prethodnih ratnih dešavanja i uputi apel stanovništvu MZ Bijelo Bučje-Pulac, da se pridržavaj postavljenih znakova koji upozoravaju na opasnost od mina i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

popularno

Pronađen ukradeni automobil fudbalera Novog Travnika

Danas je nogometašu Novog Travnika, Ibrahimu Duvnjaku, sa Gradskof stadiona ukraden automobil. Iz Policijske stanice Travnik potvrđeno je...

Sa parkinga Gradskog stadiona ukraden automobil nogometašu Novog Travnika

Danas je, tokom treninga NK Novi Travnik, ukraden automobil jednom od nogometaša ovog kluba, stoji na zvaničnoj stranici.

Životna jesen čovjeka

Njegove sijede kose, staro lice borama ispunjeno i pogled u daljinu (da li čežnje ili tuge pune) sve govori. To je čovjek životom pritisnut,...

EKSKLUZIVNO Objavljujemo imena kandidata za novotravničko Općinsko vijeće!

15. novembra ove godine u Bosni i Hercegovini održat će se Lokalni izbori na kojima će Novotravničani birati novog načelnika, kao i...
8,510PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Sadržaj je zaštićen!