2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

Penzioneri iz SBK najavljuju moguće proteste

Penzioneri Srednjobosanskog kantona, kao i svi penzioneri u Federaciji BiH, Dan penzionera ove godine dočekuju u veoma teškom položaju. Penzije nisu povećane i nije vršeno usklađivanje istih u 2021 godini a troškovi života porasli.

“Od vlade F BiH tražimo vanredno povećanje penzija/mirovina za 10% , kako bi barem malo ublažili udar na i onako skromna primanja penzionera. Odgovaraju nam da Zakon o PIO/MIO ne dozvoljava vanredno povećanje te da treba izvršiti izmjene i dopune Zakona. Predložili smo im koje članove Zakona treba promijeniti, međutim oni još uvijek nisu utvrdili ni prijedlog izmjena Zakona a bliži se kraj godine. Posljednji prijedlog Vlade F BiH za izmjenama zakona PIO/MIO, koji su uputili u parlamentarnu proceduru je više formalne prirode i on neće pomoći penzionerima da imaju veće penzije prilikom sljedećeg usklađivanja penzija, već naprotiv. Također smo tražili da se prilikom izračuna troškova potrošnje uzimaju samo troškovi namirnica, komunalija i lijekova. Vladi smo dali rok 25.10. da nam odgovori na naše zahtjeve,” navodi se u saopćenju.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, prenzioneri kažu da će organizirati proteste a kada i gdje odlučit će UO SUP/U u F BiH poslije dobivenih odgovora od vlade i parlamenta F BiH.


Penzionere/umirovljenike SBK, pored povećanja penzija, posebno zabrinjava stanje u oblasti zdravstva.

“Uplata sredstava za „markicu“ od 30,00 KM, u situaciji kada jedva preživljavaju usljed svakodnevnih povečanja cijena prehrambenih artikala te parcijalna primjena esencijalne liste lijekova, i to različito od općine do općine, te nemar Vlade SBK za probleme penzionera/umirovljenika prevazilazi svaku mjeru. Ministar zdravstva i socijalne politike, i pored obećanja da će nam pomoći, ne želi ni da nas primi na razgovor a kamoli da nam odgovori na pismene upite i zahtjeve , kojih je mnogo, a isti je odgovoran za stanje u oblastima koje najviše koriste i trebaju penzioneri.

Na području SBK živi i penziju/mirovinu prima oko 40 000 penzionera/umirovljenika i oni godišnje na području kantona potroše oko 200 000 000,00 KM i najredovnije su platiše svih komunalija i drugih obaveza koje imaju građani. Tražili smo od predsjednika Skupštine SBK i njegovih zamjenika da se na dnevni red Skupštine kantona stavi problematika penzionera a dali će to uraditi još nemamo odgovora,” naveode penzioneri SBK.

25.10(oktobar) je Dan penzionera F BiH.

“Pitam se dali će itko od političara da se sjeti da im čestita ovaj dan i da se barem skromnim paketima, najugroženijima i bolesnima, pomogne preko udruženja ili lično. Ukoliko se ovako nastavi sa omalovažavanjem penzionera/umirovljenika SBK, bit ćemo primorani da organiziramo proteste u našem kantonu a vjerujte da ima zahtjeva za ovom aktivnošću. Penzionerima /umirovljenicima su 3(tri) stvari najbitnije zdravlje i liječenje, grijanje-obezbjeđenje ogrjeva za zimu i penzija. Od ove tri stvari smo samo zadovoljni sa obezbjeđenjem ogrijeva, gdje smo u prioritetu za snabdijevanje kod ŠPD „Srednjobosanske šume“. Još samo da možemo dobiti koliko penzioneri traže i da se i u narednim godinama nastavi ova dinamika isporuke, bili bi prezadovoljni. Na kraju želim da penzionerima/umirovljenicima čestitam Dan penzionera sa nadom da ćemo sljedeći dočekati sa većim penzijama, boljeg zdravlja i sa više uvažavanja od naše vlasti kojoj smo oslobodili i izgradili ono što oni uživaju a mi ih svojim glasovima izabrali“, stoji u saopćenju koje potpisuje Senad Buljina.

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!