5.8 C
New York
Monday, July 22, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Otvoreni Dani dijaspore u Travniku

U ambijentu srednjovjekovne tvrđave Stari grad, sinoć je u Travniku uz prisustvo brojnih posjetitelja službeno otvorena kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore 2023”.

Promocija knjige “Otac”

Kao prvi događaj u nizu upriličena je promocija knjige “Otac”, mlade spisateljice i novinarke Glorije Lujanović. Gloria Lujanović, koja je rođena u Novom Travniku s trenutnim mjestom prebivališta u Zagrebu, predstavila je svoj prvjenac, koji je, već po samom objavljivanju u aprilu 2023. godine izazvao veliku pažnju publike i književne kritike.

Knjigu su predstavili pisac Josip Mlakić i muzejski kustos Enes Škrgo, a Lujanović je čitanjem ulomaka iz knjige zaintrigirala maštu brojnih posjetitelja, te izrazila zadovoljstvo što je dio manifestacije Dani dijaspore, saopćili su organizatori.

– Knjiga je emotivna, ali istovremeno tužna i duhovita i donosi priču o ocu kao protagonisti čiji svijet tvore domovina i tuđina, kao i rat i ono što je nakon rata nastalo, a otac govori iz prostora sjećanja i prošlosti – kazala je Lujanović.

Raznovrsni sadržaji

Predsjednik Organizacijskog odbora Dana dijaspore i pomoćnik općinskog načelnika za razvoj, privredu i vanprivredu Azem Ejubović kazao je da je iznimno zadovoljan odzivom i zanimanjem za programom ovogodišnje manifestacije.

– Nadam se da će sudionici i posjetitelji uživati u raznovrsnim sadržajima koji su prilagođeni različitim interesima, tako da svi mogu pronaći nešto interesantno za sebe – kazao je Ejubović.

Kako su istaknuli organizatori, u Travniku se tokom sedmice pored brojnih ekonomskih susreta, očekuje i izložba fotografija, stručno predavanje, edukativna radionica, promocija knjige, književno-muzička večer, te izložba skulptura, kao i koncert Zdravka Čolića, koji je zakazan za 5. avgust na stadionu Pirota.

Popularni članci