5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Općina u BiH – poljoprivrednicima isplatila 300.000 KM poticaja

Na dva javna poziva u martu i aprilu javilo se 824 zainteresiranih poljoprivrednika

Općina Bosanska Krupa isplatila je poljoprivrednim proizvođačima 300.000 KM poticajnih sredstava, čime je omogućena sjetva 470 hektara kukuruza, graha i krompira.

Na dva javna poziva u martu i aprilu javilo se 824 zainteresiranih poljoprivrednika kojima je osiguran repromaterijal, odnosno sjeme, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva za sjetvu redovnih i dodatnih površina.

-Na ovaj način želimo potaknuti i pomoći poljoprivrednu proizvodnju, ali i sačuvati resurse u ovoj privrednoj oblasti. Iskreno nas raduje veliki interes naših sugrađana, mada to nismo očekivali. Mnogi su se možda zbog vanrednih okolnosti i odlučili na bavljenje poljoprivredom. Mi smo s druge strane definitivno napravili pravi potez, jer smo pomogli da 824 porodice na ovaj način privređuju i osiguraju vlastitu egzistenciju – rekao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Količina dodijeljenog repromaterijala za sjetvu kukuruza je 1247 vreća klijavih zrna, što je omogućilo 429,5 hektara ukupne zasijane površine. Dodijeljeno je i 1683,5 kilograma graha, odnosno 41.250 kg krompira, čime je zasijan 31 hektar obradivog zemljišta.

Popularni članci