5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Općina Novi Travnik ostaje bez 1.200.000 KM?

Posljednju odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa, čelnici određenih lokalnih zajednica su doveli u pitanje. Reagirali su mnogi zvaničnici, a kako je Patriji potvrđeno iz više izvora ova odluka bit će poništena. Ovakva raspodjela urađena je u Ministarstvu finansija na čijem je čelu Jelka Milićević (HDZ).

Inače, prema navedenoj spornoj odluci, Tešanj s tri zaražena je dobio 30.000 KM, a Kupres bez zaraženih osoba je dobio 700.000 KM finansijske pomoći. Na vrhu liste je Novi Travnik s 1,2 miliona KM pomoći.

Iako kriterij za raspodjelu novca nije bio broj zaraženih osoba, on bi prema mišljenju mnogih svakako trebao biti bitan s obzirom na to da su troškovi medicinskog osoblja uvećani zbog vanrednih situacija pa je i sama namjena finansijske pomoći za kapitalne i infrastrukturne projekte, pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 te sanaciju posljedica nastalih usljed proglašenja pandemije.

Vlada Federacije BiH za kriterije raspodjele novca uzimala je, pak, broj stanovnika, površinu općine te broj učenika u osnovnim i srednjim školama, ali raspodjela novca dovela je u pitanje sve ove kriterije.

Tako na spisku finansijske pomoći prednjači Novi Travnik s 1,2 miliona KM, zatim Živinice i Kupres sa po 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM i drugi, dok se na dnu liste nalaze Banovići, Drvar, Donji Vakuf, Ilijaš, Visoko, Bosansko Grahovo i Foča sa po 40.000 KM te na posljednjem mjestu s najmanjim iznosom Tešanj koji je dobio tek 30.000 KM.

Reagirao je i Denis Zvizdić, kazavši da ovakva diskriminatorska odluka mora biti promijenjena kako bi svaki stanovnik FBIH bio isto tretiran, jer koronavirus ne poznaje etničku ili političku pripadnost.

“Zbog toga, da bi stvari bile vraćene u ravnotežu, opće dobro mora biti iznad etničkog, lokalnog ili partijskog interesa”, napisao je Zvizdić.

Popularni članci