5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Odluka o maturama još nije donesena, ali učenici se trebaju pripremati

Jedno od najvažnijih pitanja koje učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola postavljaju ovih dana je pitanje maturalnih ispita, a direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča kaže da odluka o tome da li će maturalni ispiti biti odgođeni ili ne, još nije donesena.

“Pred nama je veliki izazov, a jedan od najvećih je realizacija maturalnih ispita i za osnovne i za srednje škole. To je problem svih zemalja pa i zemalja Evropske unije, jer je devet zemalja prolongiralo maturu, a 14 još nije donijelo nikakvu odluku o maturama. To je veoma složen proces koji za sobom povlači druge izazove. U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona razvijamo dva scenarija. Prema jednom pomjerit ćemo maturalne ispite na šesti, sedmi ili osmi mjesec, a drugi scenarij je da uopće neće biti matura. Zato molim i roditelje i učenike i nastavnike za strpljenje, jer nemam konačan odgovor zbog ovih vanrednih okolnosti”, rekao je Čiča u izjavi Feni. 

Pojašnjava da model ispita još nije donesen te da se situacija iz dana u dan mijenja, a moraju se pratiti naredbe Kriznog štaba.

Standardni oblik nastave je, ističe Čiča, nezamjenjiv, što su uočili i profesori i roditelji, kao i sami učenici.

“Koliko god mi govorili o digitalnom obliku nastave, klasičan oblik je ipak nezamjenjiv. To vide i roditelji i djeca. Klasičan oblik nastave je bolji u svakom smislu, pa i u onom fizičkom i socijalnom te psihološkom dijelu. Ipak, uspjeli smo. Svaki dan djeci nudimo nove sadržaje. Nadam se da će uspjeti barem djelomično nadoknaditi ono što svaki dan gube sa svojim prijateljima neodlazeći na redovnu nastavu”, naglasio je Čiča.

(Klix.ba)

Popularni članci