5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Od iduće sedmice počinju raditi frizerski saloni i manje obrtničke radnje?

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je na današnjoj konferenciji da će od iduće sedmice početi s ublažavanjem mjera.

Kakve planove imaju članovi Kriznog štaba za naredni period, otkrio nam je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

U Štabu su stručnjaci od virusologa do epidemiologa, stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, i oni su zaduženi prošle sedmice da pripreme određene scenarije kako i u kojim se uvjetima mjere mogu olakšati. Iduće sedmice će, najvjerovatnije, biti olakšica za penzionere, odnosno za starije od 65 godina, i za mlađe od 18, odnosno za maloljetnike. Ako ostane ovakav, zadovoljavajući trend, mjere će sigurno biti olakšane – rekao je Solak.

Prošlo je 14 dana od kada su penzioneri prvi put izašli iz izolacije kako bi podigli penzije, obavili kupovinu, platili račune…

  • Od tog dana, broj oboljelih penzionera manji je nego dan prije nego što su podizali penzije. To su ohrabrujući podaci i možemo olakšati tu mjeru što se tiče njihove zabrane izlaska. Penzioneri su se pokazali odgovornima – rekao je Solak.

Dodao je da će Štab zasjedati ove sedmice i tada će biti donesena definitivna odluka.

  • Što se tiče malih obrtničkih radnji, moguće je i popuštanje mjera koje se odnose na njih. To se odnosi i na frizerske salone, kozmetičke salone i one koji imaju jednog do dva uposlenika. Ali, ostaje na snazi poštivanje protokola nošenja maski, zaštitnih rukavica i držanja socijalne distance – rekao je Solak.

Svakog dana se radi analiza

Konkrteno o datumima Solak nije mogao govoriti. Istaknuo je da se svakog dana radi analiza i prate se trendovi.

Razgovarali smo o svim mjerama koje su na snazi. Govorili smo i o mjerama koje bi se mogle popustiti, ali ne možemo govoriti konkretno o datumima. Naprimjer, ako se otvore frizerski saloni, morat će se praviti pregrade između stolica, u jednoj prostoriji neće moći boraviti više od dvoje ljudi, poslije svakog šišanja sve će se, od stolice do makaza, morati dezinficirati… – pojasnio je Solak.

Nastavak liga

Posljednje mjere popustit će se u ugostiteljskim objektima, jer se tu okupljaju građani.

Spominjali smo i utakmice. Razmatramo da li da se dozvoli nastavak liga, ali pod nekim određenim uvjetima, kao što su prazne tribine, da sportisti budu u samoizolaciji… Bit će raznih uvjeta. Pokušavamo naći modus kako primjenjivati neku mjeru kako da olakšamo, ali da se ne ugrozi zdravlje – rekao je Solak.

(Avaz.ba)

Popularni članci