Novotravničani fingirali saobraćajnu nesreću zbog zarade

4500

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Z.K. i M.H. iz Novog Travnika zbog izvršenog krivičnog djela ovjeravanje neistinitog sadržaja iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica je potvrđena u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku.

Optuženima se stavlja na teret da su dana 06.01.2020.godine u mjestu Rankovići, Općina Novi Travnik, po ranijem dogovoru da fingiraju saobraćajnu nesreću s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi da bi Z.K. od osiguravajućeg društva Aura osiguranje naplatio štetu, pa je Z.K. dovezao svoje vozilo marke ,,Mercedes“na lokalnu prometnicu a M.H. svoje vozilo Audi stavljajući ga u položaj okomito kao da se vozilo kretalo unatrag i da je u tom stanju ostvarilo kontakt sa vozilom marke ,,Mercedes“, prikazujući taj događaj kao prometnu nezgodu.

Potom su obavijestili patrolu PS Novi Travnik koji su istog dana izašli na lice mjesta gdje su im pokazali vozila Mercedes i Audi i oštećenja na navedenim vozilima a koja su nastala ranije a ne prilikom navodnog kontakta zadnje strane vozila Audi sa desnom bočnom stranom vozila Mercedes, dovodeći tako u zabludu policijske službenike da sačini javnu ispravu tj. zapisnik o uviđaju prometne nezgode u kojem su navedena oštećenja na vozilima a koja ne potiću od prometne nezgode.