5.8 C
New York
Monday, July 22, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Novi slučajevi zaraze koronavirusom u BiH

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potvrdilo je danas još tri slučaja zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini.Ovime je broj zaraženih u RS porastao na 18, čime je u našoj cijeloj zemlji broj zaraženih porastao na 21.

U međuvremenu, broj zaraženih u regionu također raste, pa je u Sloveniji registrovano 181 slučaj, u Srbiji 41, u Hrvatskoj 38, na Kosovu tri, a u Crnoj Gori još uvijek niti jedan. U Makedoniji je osam slučajeva, a u Albaniji 38.

Bosna i Hercegovina uskoro vjerovatno prelazi na strožije postupanje sa vanrednom situacijom. Naime, do sada su se putnici iz ograničenog broja zemalja tretirali kao potencijalno opasni i pri tome im je, po dolasku u državu, određena 14-dnevna izolacija.

S obzirom na najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo bi moglo zajedno sa Vijećem ministara BiH donijeti naređenje o stavljanju u izolaciju svih građana koji pređu zemljanu i vazdušnu granicu države.

Prvi slučaj koronavirusa u našoj zemlji zabilježen je 5. marta u Banjoj Luci, a radilo se o osobi koja je došla iz Italije gdje inače živi i radi. Ubrzo je virus proširen na njegove bliske kontakte.

Sa subotom broj zaraženih koronavirusom prelazi 150.000, broj smrtnih slučajeva prešao je 5.600. Također, što je jako važno napomenuti, broj oporavljenih pacijenata prešao je 73.000.

(Klix.ba)

Popularni članci