5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Novalić: Svi će dobiti podršku, od realnog sektora do svih obrtnika

Jučer je Vlada FBiH iznijela “Korona-zakon” prema kom će Federacija pomoći svakom privredniku u realnom sektoru, kao i svakom obrtniku u vidu subvencije plaćanja doprinosa počevši od obračuna i isplate bruto plate za mjesec april u iznosu od 244,85 KM po svakom radniku.

Ovo pravo imaju sve firme i obrtnici koji su imali pad prihoda veći od 20% u odnosu na januar i februar ove godine.

“Mi smo rekli da ćemo podržati realni sektor. Kada su u pitanju obrtnici – svi obrtnici će dobiti podršku. Od frizera do vulkanizera. Dobit će obaveze na minimalac. I to ne oni. Mi ovo potpomažemo radnike. Ne pomažemo ni preduzeća, ni obrte, već čisto radnike, da održimo njihova radna mjesta. Dakle, svi obrtnici će dobiti podršku, bez ikakvih uslova”, kazao je Fadil Novalić.

Naglasio je da će, pored obrtnika, i svi radnici u preduzećima u realnom sektoru, koja u odnosu na januar i februar imaju smanjenje prometa za 20%.

“Neka preduzeća danas rade jako dobro. Svjedoci ste da Dita danas radi bolje nego što je ikada radila. Ili onaj ko prodaje brašno. Ali za tri-četiri mjeseca i oni će ući u ovaj program. Ljudi će se zasititi, pa će i oni ući u ovaj program. Dakle, praktično čitav realni sektor će dobiti potporu. Kada kažemo da je uvjet 20% pada prihoda za privredna društva, moramo znati da će svi doživjeti taj pad. I svi će proći kroz naš program. Čitav realni sektor”, kazao je Novalić.

Na pitanje da li očekuje da će brzo proći parlamentarnu proceduru kazao je da je optimist po prvi put.

“Pet godina radim ovaj posao. Uvijek je bilo nadmetanje između pozicije i opozicije, neke političke vidljivosti i nevidljivosti. Imao sam sastanak sa svim strankama, rekao bih ekonomskim odjelima stranaka. Prvi put smo imali konstruktivnu i harmoničnu atmosferu gdje su rekli šta ne treba da ima u zakonu i šta treba. Ovaj zakon je vlasništvo svih u FBiH, a to su bili i sindikati i udruženje poslodavaca i privredne komore. Mi smo koristili sve programe koje su dale stranke; DF-a, SDP-a, HDZ-a… I sve se to sublimiralo”, rekao je Novalić.

Popularni članci