5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Novalić: Radimo na mjerama koje su teške više milijardi KM

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je prisutnima na sjednici Doma naroda FBiH da ovo nije početak, ovo je kraj početka.

– Ovakva recesija nikad nije bila. U tom smislu ne postoji izgrađena teorija i sve je svedeno na to da se donese prvi korak mjera da bi se, u tom smislu, dobilo vrijeme da se radi na drugim mjerama i na tome se radi. I radi se o mjerama koje su teške od dvije do tri milijarde KM. Radi se na tome već 15 dana. Ovo je početni paket i niti u jednoj državi nisu ti početni paketi bili veliki. Mi smo na početku i važit će za mjesec april, a zakon predviđa i refundaciju za mart. Moramo biti ponosni da nismo suspendirali parlamentarnu proceduru. Predstoje nove mjere, koje se rade zajednički sa međunarodnim akterima. Išli smo do granica za koje možemo garantirati da ih možemo podržati, ovo će trajati do šest mjeseci i nakon toga će biti iscrpljen fiskalni dio FBiH – pojasnio je Novalić.  

Dodao je da je realno da ovaj zakon što prije treba biti usvojen kako bi se Vlada FBiH mogla nastaviti baviti drugim mjerama.

– Hrvatska ima garancijski fond od milijardu i po, nije im robusnija mjera, jer se mjeri po snazi ekonomije. Oni nude 4.000 kuna za pet oblasti – pojasnio je Novalić.

Popularni članci