Njemački automobilski gigant dijeli otkaze, gdje će naši radnici

694

Svi smo čuli za njemačke poznate automobilske brendove. Automobilska industrija Njemačke je jedna od bitnih grana ekonomije države, u kojoj je zaposlen veliki broj radnika te zemlje. Nedavno su se pojavile špekulacije o mogućem padu ove bitne njemačke ekonomske grane. Najavljeno je smanjenje radne snage, a samim tim otvaranje vrata za posljedice većih razmjera koje su, izgleda neminovne. O ovoj temi smo već ranije izvještavali u detaljnijem članku kojeg možete pročitati OVDJE.

Da su se sumnje i špekulacije pokazale kao istinite svjedoči proizvođač luksuznih automobila Daimler, sa sjedištem u Stuttgartu. Naime, ovaj proizvođač automobila koji proizvodi automobile sa akcentom na prestiž i premijum se sprema ukinuti 15.000 radnih mjesta s ciljem samanjenja troškova za 1,4 milijarde eura, s obzirom na tešku situaciju u njemačkom automobilskom sektoru.

Kompanija će nastojati smanjiti broj radnika. Prvobitno zamišljena brojka je iznosila 10.000 otkaza, ali ovaj broj sada je skočio na 15.000 radnika. Da sve nije tako crno, utjehu daje to da njemačka kompanija nudi svojim radnicima otpremnine i prijevremene, odnosno djelimične mirovine. Kako će sve ovo utjecati na radnike sa našeg područja ostaje da vidimo.