-1 C
Novi Travnik
Srijeda, 2 Decembra, 2020
nove-info.com

Navršava se 95 godina od rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića

Navršava se 95 godina od rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića

Povodom 95. godišnjice rođenja prvog predsjednika Predsjedništva BiH, JU Muzej “Alija Izetbegović” u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo organizira izložbu fotografija


U subotu, 8. avgusta, navršava se 95 godina od rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Muzej “Alija Izetbegović”, koji je osnovan na četvrtu godišnjicu smrti predsjednika Izetbegovića, 19. oktobra 2007. godine, u vratničkim kapi-kulama Ploča i Širokac već godinama ovaj datum obilježava danima otvorenih vrata i izložbama, piše “Preporod.info“.

Povodom 95. godišnjice rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića, JU Muzej “Alija Izetbegović” u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo organizira izložbu fotografija pod nazivom “Alija Izetbegović – između Istoka i Zapada”. Značajno je istaći da će posjetioci imati priliku da po prvi put vide neke od neobjavljenih fotografija i dokumenata iz privatne arhive Alije Izetbegovića.

– Hronološki, na čak četrdeset panoa nastojali smo javnosti približiti lik i djelo predsjednika kroz njegove uloge oca, supruga, aktiviste, predsjednika, diplomate i lidera.

Željeli smo da kreiramo izložbu koja će široj javnosti dati odgovor zbog čega je Alija Izetbegović bio intelektualac kojeg su podjednako poštovali i na Istoku i na Zapadu. Na panoima se mogu vidjeti slike koje prikazuju Aliju Izetbegovića u različitim životnim fazama, što će sasvim sigurno biti zanimljivo mnogobrojnim posjetiocima – kaže za Preporod.info mr. Admir Lisica, naučni radnik-istraživač u Muzeju “Alija Izetbegović”.

– Bitna napomena je da će posjetioci izložbu imati priliku posjetiti od 7. do 21. avgusta svakim radnim danom od deset do 16 sati, uz poštivanje svih predviđenih epidemioloških mjera. Također, naša dugogodišnja redovna aktivnost koju organiziramo povodom rođenja predsjednika Alije Izetbegovića su “Dani otvorenih vrata”“ u Muzeju – dodaje mr. Lisica.

Iako je prošlo 17 godina od smrti Alije Izetbegovića mnogo je arhivske građe koja još uvijek nije obrađena i dostupna javnosti.

– Jedna od prvih aktivnosti koje sam odmah počeo kada sam došao u Muzej je arhiviranje i dokumentiranje velike kolekcije i privatne arhive Alije Izetbegovića. Ta arhiva je nešto što opisuje njegov cjelokupni život.

Tu su njegove porodične fotografije, kao i one iz njegovog društvenog i političkog aktivizma, razni dopisi, diplomatska korespondencija, značajni dokumenti iz Sarajevskog procesa, brojna pisma iz tog perioda. To su neke stvari koje ćemo u narednom periodu u dogovoru s rahmetli predsjednikovom porodicom postepeno objavljivati – objašnjava Lisica.

Likom i djelom Alije Izetbegovića i njegovim političkim radom bavili su se mnogi istraživači, naučnici i novinari, javlja „Preporod“.

popularno

Bugojno – Tri naoružane maskirane osobe presrele brzu poštu, otuđena veća količina novca

Dana 01.12.2020.godine oko 18,05 sati u PS Bugojno je prijavljeno razbojništvo u poslovnici brze pošte, koja se nalazi u ulici Gromile, općina...

CIK prebrojao glasove: Poznat novi sastav novotravničkog Općinskog vijeća

Danas je CIK zvanično objavio da su prebrojani svi glasovi sa Lokalnih izbora za područje Novog Travnika. Nakon što...

Neće biti dodatnih mjera u BiH

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon sastanka u Doboju rekao je kako Bosna i Hercegovina neće uvoditi dodatne mjere...

Izbori u Novom Travniku: HDZ osvojio najviše glasova, slijede SDA i SDP

Lista HDZ BiH, HDZ 1990 osvojila je najviše glasova na izborima u Novom Travniku. Iza njih je SDA, zatim SDP i NiP....
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Sadržaj je zaštićen!