Nana Fata Orlović se priprema za odlazak na hadž: Još nekoliko dana do ostvarenja najveće želje

5770

Bosanskoj heroini Fati Orlović ove godine će konačno biti ispunjena jedna od najvećih želja, a to je odlazak na hadž. Nana se ovih dana priprema za daleki put i obavljanje pete islamske dužnosti, a tim povodom ju je posjetila ekipa portala Klix.ba.

Nakon dvodecenijske borbe vezano za izmještanje ilegalno izgrađene crkve u njenom dvorištu, nana Fata Orlović počela je živjeti spokojno. Dane provodi u svojoj kući u Konjević Polju, a na životnom putu među najvećim željama joj je i odlazak na hadž.

“Djeca mi dolaze, imam ih priliku vidjeti i zbog toga sam sretna. U predstojeću nedjelju u mojoj kući će biti obavljena dova, pozvala sam mnoge da mi dođu. Hvala svima koji dođu, ali i onima koji ne budu u prilici jer najvažniji je nijet. Meni često kažu da se moram svakome pokoriti, ali ja odgovaram da nije tako. Pokorna sam jedino Allahu i upravo zbog toga i idem na hadž, kako bi moja pokora bila još jača”, nastavlja Orlović koju i danas zdravlje dobro služi.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Petu islamsku dužnost nana Fata će obaviti u pratnji svoje kćerke Zlatke koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama. One će se naći u prvoj grupi vjernika koji odlaze iz Bosne o Hercegovine.

Buduće hadžije prije odlaska, ali i nakon obavljanja vjerske dužnosti, upućuju posebne poruke. Tako je i u slučaju nane Fate, koja ukazuje na to da svi moramo biti prije svega dobri ljudi.

“Molim naš lijepi narod da se suzdrži od loših stvari. Bitno je da se vole, da se bespotrebno ne svađaju jer svi moramo imati razumijevanja jedni prema drugima. Moja je poruka da druge vole podjednako kao i sebe, da svima pomognu, a ne nanose zlo. Svi mi griješimo, ali je potrebno da se vratimo na pravi put. U tome pomaže i vjera. Svakome bih kazala da se pokori Allahu jer samo tako nam može biti bolje”, poručuje Orlović.