5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Najskuplja, najsloženija i najsiromašnija država u Evropi: BiH ostaje bez radnika i ide ka novoj krizi

Dok se Evropa otvara za prijem radnika iz BiH i drugih zemalja, naša zemlja ne poduzima ništa kako bi poboljšala status domaće radne snage i pojednostavila procedure za angažman radnika iz inozemstva. Na taj način, potvrđuje direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić, bh. ekonomija neupitno ide ka kolapsu.

Zahtjevno tržište

– Idemo ka novoj krizi kad ćemo, nakon što Njemačka, Austrija, Slovenija, zemlje okruženja povuku i ovo malo radnika što je ostalo, biti u situaciji da niti imamo domaću radnu snagu niti imamo strategiju za uvoz radne snage. Pokušavamo uvjeriti vlasti da počnu raditi na ovim pitanjima. Dostavljamo i dokaze da se naši ugovori već otkazuju jer domaća privreda nema odgovarajuću radnu snagu koja može odgovoriti zahtjevima zahtjevnog inotržišta – kazao je Nenadić.

Mario Nenadić - Avaz

Nenadić: Vlast mora početi raditi na ovim pitanjima. Printscreen

Pojašnjava da sve procjene govore da među oko 283.000 osoba na evidencijama nezaposlenih u FBiH nema više od 40.000 onih koji aktivno traže posao te da se BiH suočava s nedostatkom radnika, posebno u drvnoj, metalnoj i hemijskoj industriji, ali i ugostiteljstvu, trgovini i pratećim djelatnostima. Istovremeno, angažman stranaca prate brojne komplikacije, od godišnjih kvota koje se utvrđuju na državnom nivou, do niza onih na nižim nivoima vlasti.

Radne vize

Tako je za angažman stranog radnika u RS potrebno oko dva mjeseca, a u FBiH od šest do devet mjeseci.

– Moraju se pribaviti potvrde 11 zavoda i službi u državi da na njihovoj evidenciji nema radnika koje poslodavac planira angažirati. A onda je tu nostrifikacija diploma, pitanja smještaja, na kraju se još čekaju vize, radne i boravišne dozvole – dodao je Nenadić.

Niz inicijativa

Nizom inicijativa Udruženje poslodavaca FBiH pokušava promijeniti situaciju prije nego što bude prekasno. Osim pojednostavljivanja procedura za upošljavanje stranaca, insistira se i na rasterećenju privrede kroz smanjenje poreza, doprinosa, parafiskalnih nameta, kako bi se novac mogao usmjeriti u rast plaća radnika.

– Po pitanju fiskalnih i parafiskalnih opterećenja najsloženija smo i najskuplja zemlja u Evropi, a istovremeno smo najsiromašnija zemlja s najvišim procentom nezaposlenih. Zato što prije na ova pitanja moramo dati odgovore – istakao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Popularni članci