5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Najavljeno popuštanje mjera u FBiH za starije osobe i mlađe od 18 godina

Ublažavanje mjera koje se predviđa neće značiti povratak života kakav je nekad bio, kazano je na konferenciji za medije Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH.Zamjenik ministra Goran Čerkez kazao je kako su uspjeli iskontrolisati pandemiju, ali da najavljeno ublažavanje mjera ne znači povratak na stari način života.

“Jasno moramo reći da ćemo još duži period živjeti pod određenim restrikcijama. Sve ono što ublažavamo ne eliminira ličnu zaštitu. Još dugo ćemo nositi maske i rukavice, morati se ponašati odgovorno, držati distancu”, kazao je Čerkez.

Kazao je kako će mjere o kojima se razmišlja olakšati život građanima.

“Razmatramo sedmični izlazak osobama treće dobi i mlađim osobama. Vidjet ćemo kada i koliko. Sve mjere koje budemo uvodili radit ćemo na period od 15 dana da možemo pratiti efekte”, izjavio je on te naveo kako se razmišlja i o dopuštanju rada manjim obrtima koji nemaju veći broj radnika.

Odluka o mogućem popuštanju mjera za navedene kategorije moguća je od sljedeće sedmice. Ipak, treba naglasiti da to umnogome zavisi od razvoja epidemiološke situacije.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, izjavio je kako je dosad urađeno skoro 10 hiljada testiranja, a virus je pronađen kod 739 osoba u FBiH.

Najviše pozitivnih je u HNK 227, slijedi KS 99, ZDK 98, TK 82, ZHK 75… Na bolničkom liječenju nalazi se 67 pacijenata, a 9 koristi mehaničku ventilaciju.

Popularni članci