Muslimani u Ukrajini obilježavaju ramazan i mole se za pobjedu u ratu

160

U ratom razorenoj Ukrajini muslimani obilježavaju drugi ramazan od početka ruske agresije. France24 donosi priču o muslimanskim borcima koji su se okupili u jednoj od džamija u blizini istočne linije fronta.

Molim Allaha da zaštiti našu džamiju. Molim Allaha da zaštiti Ukrajinu… i da kazni tiranine”, rekao je mula Murat Sulejmanov u molitvama za sveti mjesec. Dodao je da je “ramazan mjesec pobjede”, obraćajući se maloj zajednici od 16 ljudi, od kojih 11 u uniformama, uključujući jednu ženu.

Džamija ima brojne polomljene prozore i zidove izrovane gelerima. Dva dana ranije u blizini je eksplodirala raketa. Među vjernicima je bio i Said Ismagilov koji je bio jedan od vođa ukrajinskih muslimana. Kad je počeo rat, dao je otkaz i sada radi kao vozač hitne pomoći s bolničarima dobrovoljcima, spašavajući ranjene vojnike s prve crte. Kose boje pijeska i s naočalama, 44-godišnji Ismagilov je Tatar, muslimanske etničke skupine.

Nosio je oznaku na rukavu iz svog bataljona ASAP Rescue i pokazao svoje vozilo hitne pomoći parkirano vani, s udubljenjima zalijepljenima od gelera. Rekao je da osjeća “Allahovu volju i zaštitu” usred opasnosti.

“Bilo je trenutaka kada su moja kola hitne pomoći bila izrešetana šrapnelima. Hvala Bogu, nisam bio ozlijeđen,” opisao je opasnosti sa kojima se susreće.

Kada je izbio rat, on je 13 godina služio kao muftija ukrajinske vjerske uprave Umma. Ali džamija u kojoj je služio ispraznila se jer su mnogi napustili područje.

“Shvatio sam da sam beskoristan i odlučio ustati ibraniti svoju domovinu. Sada evakuišem ranjene ljude”, rekao je Ismagilov o svojoj motivaciji da se pridruži odbrani.

Prošle je godine proveo ramazan u Lisičansku, gradu koji je bio izložen iznimno teškom granatiranju prije nego što se ukrajinska vojska na kraju povukla. Unatoč svom ratnom poslu, Ismagilov je rekao da se još uvijek može pridržavati pravila ramazanskog posta.

“Navikao sam Ramazan provoditi u ratu, tako da mi ova godina nije bila ništa novo. Imam sve što mi je potrebno za post prema svim muslimanskim tradicijama. Sada nisam u rovu. Većinu dana provodim vozeći ili na stabilizacijskoj tački, zgradi u kojoj bolničari primaju ranjene na početnu medicinsku skrb”, rekao je.

Također pokušava uklopiti i nekoliko sati molitve noću.

“Teško je tim muslimanima koji moraju ostati u rovovima. Hladno im je i ima puno vode u rovovima jer često pada kiša… Teško je biti musliman tamo”, rekao je.

Ismagilov je rekao da ne zna kako će proslaviti kraj ramazana, Bajram, kasnije ovog mjeseca.

“Sretan si ako sada možeš posjetiti džamiju i nikad ne znaš koliko će ljudi doći, ili hoće li doći. Ako bude jakog granatiranja, vjerovatno ćemo se okupiti u podrumu da se tamo molimo”, ispričao je Ismagilov.

Ismagilov je odrastao u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini. Zaintrigiran muslimanskim naslijeđem svoje porodice, o kojem su njegovi roditelji malo znali, otišao je studirati teologiju na islamskom univerzitetu u Moskvi, a kasnije je postao imam u Donjecku.

Iako je odrastao u regiji u kojoj se uglavnom govori ruski jezik, sada radije govori ukrajinski.

“Mislim da je odvratno kada ruski muslimani podržavaju rat”, rekao je.

Pojasnio je da Rusija tretira svoje etničke manjine, od kojih su mnogi muslimani, kao ljude niske kvalitete i da ih koristi kao topovsko meso u ratu.

“Nije tajna da je većina mrtvih neprijateljskih vojnika etnički iz Burjatije, Tuve, Dagestana, Tatarstana, Čečenije. Apsolutno sam siguran da bi mnogi muslimanski borci koji sudjeluju u borbama htjeli postiti… jer se u ovom slučaju osjećaju još bolje uz Allahovu pomoć”, rekao je muftija Suleymanov koji je na dužnost izabran u novembru.

Vojnik koji je stajao ispred džamije rekao je da posti kao i većina muslimanskih vojnika, osim ako nisu u borbenim zadacima.

“Kada idete pravo na prvu liniju, dozvoljeno je ne postiti. Ako nije vruće i ako vas ne muči žeđ, onda možete postiti”, rekao je.